Oproerpolitie valt ERT-gebouwen binnen

Oproerpolitie valt ERT-gebouwen binnen

vrijdag 8 november 2013 17:17
Spread the love

Nog maar eens een ruw ontwaken in Griekenland. Om maandagvannacht is de oproerpolitie de gebouwen van ERT binnengevallen in Agia Paraskevi. Een uur later sloot ze de drukke verkeersas van Mesogeion Avenue hermetisch af. Er komt niemand binnen. 2 vakbondsleiders zijn opgepakt en voorgeleid in het centrale politiekantoor. Het gaat om Panayiotis Kalfagiannis, die ik nog heb geïnterviewd, en een andere vakbondsleider van wie de naam me niet bekend is.  Ze zijn ondertussen, op bevel van minister van Burgerbescherming Dendias, weer vrijgelaten.

10 parlementsleden van de oppositiepartij SYRIZA proberen het gebouw binnen te komen, maar de toegang wordt hen geweigerd. Hieronder ziet u een video van de leden van de oproerpolitie die het gebouw binnen vallen:

Het gonsde al een paar weken van de geruchten dat de oproerpolitie zou binnenvallen, maar de timing van vannacht is wellicht niet echt een verrassing. Ten eerste was er gisteren de algemene betoging die letterlijk in het water was gevallen. Op de bijeenkomst van ADEDY en GSEE kwam nauwelijks volk opdagen (ik telde maar een paar honderd mensen) en de optocht werd afgeschaft. De communistische vakbond PAME had 5000 aanhangers die opstapten en zo wat tegen alles slogans scandeerden. Niet echt een beeld van een strijdvaardige bevolking, natuurlijk. Dat moet de overheid wellicht moed hebben gegeven om de inval te doen.

Ten tweede is er twee dagen geleden een wet gestemd in het parlement die aan alle televisiezenders die eind juni uitzonden, een gratis licentie geeft om digitaal uit te zenden. Alle privézenders zenden al ruim 20 jaar illegaal uit, hebben nooit voor een vergunning betaald om op een openbare frequentie uit te zenden. De overheid heeft dat steeds oogluikend toegestaan. Vanaf nu gaan de zenders digitaal uitzenden en daar is weer een frequentie voor nodig. En weer moeten de eigenaars van de zenders niet betalen! De openbare frequenties worden gewoon cadeau gedaan! Opvallend is dat de partij DIMAR, die uit de regering is gestapt nadat de overheid besloot om ERT te sluiten, toch voor stemde om de privézenders een gratis licentie te geven. Opvallend ook: ex-premiers Karamanlis en Papandreou stemden tegen.

Dus de zenders hoeven niet te betalen om ons dit te serveren, ‘s ochtends vroeg: 

Ik breng even in herinnering dat de Griekse overheid aan de televisiezenders verboden heeft om beelden van armoede te tonen. Met beelden zoals die van hierboven, zullen sommigen daar inderdaad niet rouwig om zijn.

Minister van Openbare Televisie Kapsis beweert niet op de hoogte te zijn geweest van de inval. De openbare aanklager zegt ook van niks te weten. Wie heeft dan het bevel gegeven?

De inval is nieuws op alle televisiezenders, behalve op de nieuwe “openbare zender” DT (Dimosia Tileorasi). Daar is geen woord te horen. Volgens EBU, die een tijdje ERT heeft gesteund, is de nieuwe zender een poging tot een objectieve openbare zender. Ofwel liegen ze bewust, ofwel hebben ze er geen idee van wat er precies gebeurt. Er ook even bij vermelden dat de oppositiepartijen weigerden om mensen naar DT te sturen om deel te nemen aan televisiepanels.

Update: om 09:05u vermeldt DT voor het eerst dat de oproerpolitie is binnengevallen. Een telefoontje van een medewerkers van 2 minuten.

De Griekse media gebruikten steeds het woord “bezetting”, maar de gebouwen van ERT waren vrij toegankelijk voor iedereen. Een beetje een onvoorzichtige woordkeuze, lijkt me.

Ondertussen leeft de vrees bij de mensen die nog bij ERT doorwerkten, dat de machines zullen worden beschadigd. Ze hadden daar steeds goed zorg voor gedragen, maar vrezen dat de oproerpolitie schade zal aanrichten. Als niet kan worden bewezen dat de politie schade aanricht, dreigen de ex-werknemers hun ontslagvergoeding te verliezen. Ik ben zelf meermaals in het gebouw geweest de voorbije maanden en de machines waren allemaal in perfecte staat.

Ondertussen is het 9u in de ochtend en de massa op Mesogeion Avenue groeit aan. Studenten zijn ook op straat gekomen om te protesteren. Wellicht kon premier Samaras hen niet kalm houden met de boodschap dat we volgend jaar overal in Griekenland gratis wifi zullen hebben.  Binnen 10 dagen is het 17 november.

take down
the paywall
steun ons nu!