Docufilm ‘Fitrah’ gemaakt door de eerste openlijk homoseksuele imam in de wereld: Muhsin Hendricks

Docufilm ‘Fitrah’ gemaakt door de eerste openlijk homoseksuele imam in de wereld: Muhsin Hendricks

maandag 4 november 2013 15:25
Spread the love

N.a.l.v. de onlangs gehouden WorldOutGamesAntwerpen2013 ofte WOGA2013 was er ook een tentoonstelling in het Zuiderpershuis met kunstwerken van enkele befaamde homokunstenaars.

Een stille ruimte was bezoekbaar gemaakt op de eerste verdieping. Hier werd iedere namiddag een activiteit gehouden rond spiritualiteit. Vrijdag 9 augustus kregen we in ‘preview’ de film “FITRAH” te zien ingeleid door een gedreven moslima. Het is een documentaire gemaakt door de Zuid-Afrikaanse Iman Muhsin Hendricks en toont de afwegingen die “anders geaarde” moslims maken tijdens het “gevecht” om geloof met seksualiteit te verzoenen. De docufilm was toen maar net afgewerkt en ging in de loop van september vertoond worden in Zuid-Afrika.

Ondertussen is ie in première gegaan in Amsterdam op 12 oktober ll. 

http://www.nieuwwij.nl/opinie/verslag-premiere-documentaire-fitrah/

Ook in de moslimwereld zijn er mensen die “anders” zijn en zij komen er stap voor stap meer voor uit!   

Heb even opgezocht in Wikipedia wat Fitrah wil zeggen:

Fitra of Fitrah is een Arabisch woord en betekent “aanleg”, “natuur”, “samenstelling” of “instinct”. In een mystieke context kan het intuïtie of inzicht betekenen. Het is gelijkwaardig aan de Calvinistische term “Sensus Divinatis”.

Volgens de Islamitische theologie worden mensen geboren met een neiging naar “tawhid” (eenheid), wat is ingekapseld in de “Fitrah” samen met mededogen, intelligentie, ihsan (perfectie) en alle andere eigenschappen die het “mens zijn” belichamen. Het is om deze reden dat sommige Moslims prefereren om te refereren naar hen die Islam omarmen voor het “terugkeren” in plaats van “bekeren” daar het aangenomen is dat zij terugkeren naar een ontwaakte zuivere staat.

FITRAH bestaat uit 3 delen:

  • ISLAM = wat iemand moet doen
  • IMAN = waarom iemand iets moet doen
  • IHSAN = hoe iemand iets moet doen

De perfecte belichamingen van “Fitrah” waren Abraham en Mohammed.

Fitrah heeft zowel een fysische als een spirituele component. De Fitrah van het menselijk lichaam is de schoonheid en perfectie zoals gecreëerd door “God”.

Naar mijn gevoel betekent het dan ook je “zelf” te tonen en te “zijn” zoals je bent, zonder masker(s) en dientengevolge ben je volkomen in balans.

“De Terugkeer” doet me denken aan de mooie song gecomponeerd door het spirituele brein van Pink Floyd Syd Barrett nl Chapter 24 en refereert naar de ITjing. Hoofdstuk 24 is getiteld “FU/the return or turning point”.

In de tekst komt o.a. voor:

‘Change returns success – Action brings good fortune’

*rob-ert-(in)-a  (vrijwlliger/ster op de WOGA2013 Zuiderpershuis)

take down
the paywall
steun ons nu!