Peter Voser, tot eind 2013 topman van Shell (Foto: Flickr Creative Commons)
Nieuws, Economie, Milieu, Radioactief afval, Shell, Olie- en gaswinning, Gaswinning, Olieboringen, Fracking, Olieboringen op zee, Alaska, Schaliegas, schalie, Radioactiviteit, Peter Voser, Schaliegaswinning, Fracken, Onconventionele olie -

Vertrekkende Shell-topman heeft spijt van investeringen in schaliegas

Peter Voser, vertrekkende topman van Shell, uitte op 6 oktober in een interview met de Financial Times zijn ongenoegen over de teleurstellende pogingen van het bedrijf om de exploratie van Amerikaans schaliegas winstgevend te maken.

maandag 7 oktober 2013 16:13
Spread the love

Shell investeerde meer dan 24 miljard dollar in de exploratie van onconventionele fossiele energie in de Verenigde Staten, waaronder schaliegas. Voser zegt in de Financial Times: “De onconventionele bronnen hebben niet opgebracht wat gepland was”. 

Shell kondigde in augustus een afschrijving van 2,1 miljard dollar aan op de activiteiten in de VS en gaf aan te willen snoeien in de Amerikaanse schaliegas-portefeuille. In oktober zet Shell zijn belang in het Eagle Ford schalieproject in de Amerikaanse staat Texas te koop.

‘Onaangename verrassingen’

Voser zet in het interview vraagtekens bij het optimisme rond schaliegaswinning elders in de wereld. Volgens Voser is het idee dat de schaliegasvondsten in de VS ook elders geëvenaard kunnen worden ‘een hype’. Schaliegaswinning bevindt zich volgens Voser buiten de VS nog in de ‘onderzoeksfase’ en zou tot ‘onaangename verrassingen’ kunnen leiden.

Off shore boren bij Alaska problematisch

Een andere vorm van onconventionele fossiele brandstofwinning, het zoeken naar off shore oliebronnen voor de kust bij Alaska, noemde Voser één van de grootste persoonlijke teleurstellingen uit zijn tijd bij Shell. Hij bestempelde Alaska als een probleemgebied, omdat techniek en regelgeving de exploratie bemoeilijken. Shell investeerde 5 miljard dollar in oliewinning in Alaska, maar nog geen enkele bron is volledig operationeel. Mogelijk gaat Shell zijn activiteiten in het gebied staken.

Eind dit jaar wordt Voser als hoofd van Shell opgevolgd door Ben van Beurden, nu hoofd raffinaderij en marketing.

Schaliegas verder onder druk

De twijfels van Voser komen in een week waarin Amerikaanse media berichten over het vrijkomen van radioactief afval bij schaliegasbronnen in de VS. Onderzoeksbureau Environment America publiceerde het rapport ‘Fracking by the Numbers’, waaruit blijkt dat de Amerikaanse fracking industrie in 2012 zo’n 1.060 miljard liter radioactief afvalwater produceerde. Dat is genoeg om Washington D.C. onder een 7 meter hoge laag radioactief water te bedekken.

Schaliegasoverleg België van de agenda verdwenen

Schaliegas haalde ook de Belgische media omdat het Belgisch-Nederlands overleg over dit onderwerp, dat op 8 oktober gepland stond, van de agenda verdwenen is.

Kathleen Van Brempt, Europees parlementslid voor sp.a, vroeg zich in De Morgen af waarom het overleg niet doorgaat: “Waarom is een uiterst belangrijk onderwerp, dat in juli nog met toeters en bellen in de pers werd aangekondigd, nu plotseling van de agenda verdwenen? Of zit het verborgen in een ander agendapunt en mogen we niet weten wat er zal worden bedisseld? Zou die discretie te maken kunnen hebben met het oplaaiende protest in Nederland?”

Van Brempt riep Vlaamse gemeenten en provincies op om, in navolging van Nederland, te tonen wat hun houding is inzake schaliegas. In Nederland verklaarden 83 gemeenten en vijf provincies zich ‘schaliegasvrij’.

take down
the paywall
steun ons nu!