Het Financieel Actie Netwerk (FAN) verdeelt flyers tegen fiscale fraude en fiscale amnestie (foto FAN)
Opinie, Nieuws, Economie, Politiek, België, Fan, Eric Goeman, Financieel Actie Netwerk, Fiscale amnestie, Omega Diamonds - Guido Deckers

Amnestie voor fiscale fraudeurs, GAS-boete voor protest daartegen

Een minnelijke schikking voor een criminele organisatie en een proces-verbaal voor militanten die parkeerders wilden informeren over rechtvaardige fiscaliteit. ACV-er Guido Deckers klaagt de reële werking van de Belgische fiscaliteit aan.

woensdag 21 augustus 2013 10:15
Spread the love

In der minne en in alle stilte hebben het parket en de fiscus op vrijdag 9 augustus 2013 een definitieve minnelijke schikking getroffen met het diamantbedrijf Omega Diamonds. Het gaat om een megadossier van belastingfraude van naar schatting 2 miljard euro. Eerder spraken zelfs sommige bronnen van 3 miljard euro! Het diamantbedrijf komt er vanaf met een boete van 160 miljoen euro …

Fiscale amnestie voor Omega Diamonds

De wetswijziging aangaande de minnelijke schikking is er gekomen door een deal tussen de regeringspartijen, om het bankgeheim in België een heel klein beetje te versoepelen. Met de minnelijke schikking kunnen grote fraudeurs en witwassers hun proces afkopen zolang de vonnissen en arresten niet definitief zijn. Zelfs als een veroordeling al is uitgesproken, kan het proces in beroep nog stoppen door een minnelijke schikking te aanvaarden, waardoor de klacht vervalt en het strafblad leeg blijft.

Het gaat hier over een criminele organisatie buiten categorie.

Jos Vander Velpen, de advocaat van een werknemer die zegt schade te hebben geleden door Omega Diamonds, vindt het ongehoord dat het parket en de fiscus een deal gesloten hebben met wat hij “een bende criminelen” noemt. “De eerste en de belangrijkste tenlastelegging is criminele organisatie”, zei Vander Velpen, “en het gaat hier over een criminele organisatie buiten categorie, zal ik maar zeggen. Ik had nooit van mijn leven gedacht dat het openbaar ministerie een deal zou treffen met een criminele organisatie van die allure.” De zaak is in elk geval gesloten en met de deal ontsnapt Omega Diamonds aan verdere gerechtelijke vervolging.

Een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) voor het FAN

Terwijl Eric Goeman (Coördinator Financieel Actie Netwerk, FAN) niet thuis was, kwam de postbode met een aangetekend schrijven. Dus hij de volgende dag naar het postkantoor. Het aangetekend schrijven kwam van de stad Roeselare. Vol nieuwsgierigheid opende hij de brief en wat blijkt?

Een proces-verbaal opgemaakt door de Roeselaarse politiediensten wegens het plaatsen van flyers over rechtvaardige fiscaliteit achter de ruitenwissers van auto’s op de parking aan het station van Roeselare. Hoe kunnen we dit nog rijmen? Omega Diamonds dat betrapt werd op criminele feiten, komt er vanaf met een minnelijke schikking. Militanten die parkeerders wilden informeren over rechtvaardige fiscaliteit, krijgen een boete.

Protest en verzet: vandaag meer dan ooit

Gas-boetes worden meer en meer gebruikt om de vrijheid van meningsuiting in te perken. Net als in Roeselare, werden ook in de stad Mechelen militanten door de politie verdreven met de dreiging van een GAS-boete als ze niet stopten flyers te verspreiden over rechtvaardige fiscaliteit.

Flyers uitdelen maakt deel uit van de fundamentele vrijheid om zich politiek te uiten. Hieraan mag niet worden geraakt! Maar het wordt nu als ‘overlast’ beschouwd, aangezien er altijd wel een deel van de flyers op de grond terechtkomt. We mogen niet toelaten dat privéfirma’s wel hun reclame mogen verspreiden en dat sociale organisaties dat niet mogen.

Het argument dat voor reclame wordt betaald, slaat nergens op. Dat zou willen zeggen dat zij die geld hebben, hun boodschap mogen verspreiden. Het FAN neemt dit niet en is in beroep gegaan tegen de GAS-boete in Roeselare.

Guido Deckers

Nationaal ACV-propagandist voor het thema rechtvaardige fiscaliteit

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!