Boycot Knack! Stop de propagandamachine van de Monsanto-industrie

Boycot Knack! Stop de propagandamachine van de Monsanto-industrie

donderdag 1 augustus 2013 09:14
Spread the love

Dirk Draulans, redacteur wetenschap van Knack, koestert een diepe rancune tegen ecologische activisten. Met de regelmaat van een klok misbruikt hij daarom zijn weekblad voor de publicatie van vulgaire demagogische opinies die de industrie van genetische gemanipuleerde voeding goedpraat en elk protest botweg als karikatuur criminaliseert.

Ook op 31 juli was het weer prijs. Het lezersbedrog begint al bij de titel: ‘De consument wil betere planten.’ Onzin, de consument wil vooral gezond en eerlijk voedsel. In heel zijn betoog, dat dan voor wetenschappelijk moet doorgaan, wordt nooit vermeld dat activisten net daarvoor strijden: tegen een commerciële industrie die uit winstbejag er niet voor terug schrikt mensen, politiek en wetenschap te manipuleren en voortdurend bijzonder hoge gezondheidsrisico’s neemt.

Activisten worden daarentegen verweten ‘de vooruitgang’ tegen te houden. Zij zouden het probleem zijn, niet die losgeslagen, oncontroleerbare, machtige voedingsindustrie. De Europese economie zou zelfs de boot missen omdat Monsanto zogezegd vanwege dit activisme haar GGO-activiteiten buiten ons continent zou houden. Een leugen, want het zijn niet de activisten maar onze politici die op vraag van de burgers deze gevaarlijke commerce de wacht aanzeggen, ondanks het zware lobbywerk uit de zakenelite.

Het zou aldus Draulans ook aan de activisten liggen natuurlijk dat arme kindjes in andere continenten blind zijn, want verstoken van gemanipuleerde ‘Gouden rijst’ die veel vitamine A zou bevatten. Dat men die kinderen ook gewoon meer vitamine A kan geven, komt blijkbaar niet bij onze bioloog Draulans op. Dat die ‘gouden rijst’ overigens nog niet op de markt is in de rest van de wereld, zou ook de schuld zijn van activisme in Europa, wat die zouden ‘een sfeer van negativisme’ wereldwijd exporteren? Wat een goedkope, achterdochtige fantasie. Alsof er geen activisme in andere landen is, alsof activisme negatief is, alsof de productie ervan niet vooral afhangt van de toegang tot een lucratieve afzetmarkt, namelijk die van de Westerse consument.

Draulans, spreekt zichzelf ondanks het artificiële rationele sausje ook flagrant tegen. Enerzijds lezen we: ‘Met als wetenschap vermomde onwetenschappelijkheid blijven activisten hameren op wat zij de risico’s van de nieuwe technologie noemen.’ Een concreet voorbeeld moet de lezer er maar bij verzinnen. Nochtans lezen we enkele lijnen later: ‘Ook ernstige studies die de problemen met het gebruik van genetische manipulatie aankaarten worden zo geïnterpreteerd dat ze koren op de molen zijn voor tegenstanders.’ U leest dat goed: Draulans geeft blijkbaar zelf toe dat er dus zulke ‘ernstige’ kritische studies zijn!

Sommige argumenten van de activisten worden tevens op een schaamteloze wijze afgewimpeld. Draulans verwijst bijvoorbeeld naar het feit dat er zelfs in de VS heel wat GGO-zaad uit experimentele velden ontsnapte (idem in Gent trouwens, zo toonde Greenpeace in het verleden aan) wat toch duidelijk bewijst dat het wetenschappelijk onderzoek helemaal niet zo veilig en gecontroleerd is als steevast wordt beweerd. Draulans noemt dat simpelweg ‘een zekere laksheid’ van bedrijven die nu misbruikt wordt. Tja. Het klopt natuurlijk dat dit niet bewijst dat het per definitie altijd fout loopt. Maar is het niet een beetje aanmatigend als je uw lezer dan desondanks toch wil doen geloven dat activisten: ‘de goedgelovige en slecht geïnformeerde goegemeente blijft bestoken met eenvoudige slogans’? Zijn feiten dan plots slogans als ze niet in uw marktkraam passen?

Draulans maakt het verder helemaal bont als hij de systematische wanpraktijken van Monsanto gladaf wil goedpraten: ze zouden inderdaad, zo geeft hij grootmoedig toe, niet ‘uitblinken in een sterke communicatie’. Het is, kortom, slechts een PR-probleem. Slechte marketing. Dit is ordinair boerenbedrog elke wetenschappelijk discours onwaardig.

Natuurlijk kan men op dergelijke bedrieglijke non-opinies ook niet reageren. Want zo gaat dat nu eenmaal met die commerciële media. Maar laten we het nu toch maar gewoon, en altijd maar opnieuw, anders doen: roep mensen op om gewoon geen Knack meer te kopen, wijs hen erop dat dergelijke vuilpraterij door de klant van Knack in stand wordt gehouden.

Alleen als het financieel pijn doet, helaas, zal de redactie misschien toch wel eens overwegen om wat meer respect te hebben voor hun lezers en enige deontologie te hanteren. Trouwens, Draulans is geen alleenstaand geval: ook de baas van de Belgische farmasector heeft er een column als ‘professor mediawetenschappen’. Dat blijkt zo maar doorgaan omdat ze er weg mee geraken. Teken deze petitie als signaal dat dit nu wel welletjes is geweest en dus eens mag stoppen. Want dit schuingemarcheer is pas een bedreiging voor onze toekomst.

Petitie:

http://www.petities24.com/boycot_knack_stop_de_propagandamachine_van_de_monsanto-industrie#form

take down
the paywall
steun ons nu!