Een populair thema in de speaker's corner was (ook) racisme.
 

Waardeloos

donderdag 2 mei 2013 12:04
Spread the love

WAARDELOOS

Ik sta hier vandaag omdat er mensen zijn die in deze wijk op de Dag van de Arbeid tegen mij,een nakomeling van de zogenaamde  ‘gastarbeider’, wilden betogen. Ze willen mij hier weg. waarom? Omdat ik, ik ben waardeloos…

Mijn taaltje van ginderachter, is waardeloos. Alleen mijn grootmoe in den Atlas is blij als ik met haar praat in een rafelig heimwee-berbers uit de jaren ’60, in allerijl meegegrist door pa en ma toen ze vertrokken.

Mijn geschiedenis, cultuur en tradities? Waardeloos…
In heel mijn schoolcarrière, zelfs geen voetnoot waard geweest.

Mijn mooie exotische naam dan? Op een cv?  
Automatisch verticaal geklasseerd in de map ‘waardeloos’…

Vroeger, de gastarbeider, dat was tijdelijk en je plaats was duidelijk. Geen haan die kraaide om je brabbeltaaltje, religie of cultuur zolang je onder de grond kolen groef, aan de hoogovens of de lopende band stond.Toen werd er nog gesmeekt om die goedkope handen van je.

Nu, werkloos , overladen met inburgeringspakketten, trajecten, integreren, assimileren. Gasboetes, migrantentaks, hoofddoekenverbod. Ook al schrappen we het woord allochtoon, je blijft altijd die van ginder, de moslim, de extremist, de fundamentalist, de jihadist, de hangjongere,de kutmarokkaan, de patser, de bruine, de makak…. ken je plaats. 
Je bent: waardeloos…

Al klap je evengoe antwaarps als Fonske van slagerij Delaet, toch bleft aaa Nederlands: waardeloos…

Nieuwe hippe cafeetjes en dure tavernes, die doen deze buurt heropleven. Maar jouw groentewinkeltje, kruidenier of snack waar je jaren aan hebt gezwoegd, die je begon toen deze wijk nog een verloederde dichtgetimmerde verlaten zone was,
no way: waardeloos…

Jouw café of shishabar die je opende omdat deuren van andere zaken voor je kroezelkopje sloten: waardeloos…

Jij, jij van de tweede, derde, vierde generatie, jij die de bulten in de Antwerpse straatstenen, de effen kanten van de straathoeken en de groeven in de banken op de pleintjes als je broekzak kent.
Jij die al evenveel frieten met tartaarsaus achter de kiezen hebt als de doorsnee sinjoor.
Jij, jij zult nooit wij zijn want jij, jij bent: waardeloos…

Misschien moet je ook gewoon eens in eigen boezem kijken in plaats van telkens anderen de schuld te geven.
En? Zie je wel: waardeloos…

Wij, wij zijn verdraagzaam.
Wees blij dat we je tolereren want jij,jij blijft: waardeloos…

Weet je al wat je zal zeggen tegen je kleine als die op een dag komt vragen ‘mama, later, als ik groot ben, word ik dan ‘wij’… of zoals jij: waardeloos...’

Keltoum

Speech gegeven op 1 mei in de speakerscorner tijdens het solidariteitsfeest in Borgerhout. Het feest kwam er als reactie op het voornemen van het NSA om op 1 mei in Borgerhout te komen betogen. Het NSA kreeg aanvankelijk toelating van de burgemeester maar na fel protest is de toelating dan toch ingetrokken. De buurtbewoners besloten om desondanks een solidariteitsfeest te organiseren.

take down
the paywall
steun ons nu!