Klimaatverandering en inheemse groepen in het Amazonewoud
Ecuador, Doha klimaatconferentie -

Klimaatverandering en inheemse groepen in het Amazonewoud

donderdag 6 december 2012 17:34
Spread the love

Tijdens een side-event in Doha heb ik de kans gehad om een persconferentie over de inheemse stam Achuar, uit Ecuador bij te wonen. De conferentie werd gegeven door de president van de Achuar-gemeenschap, Jaime Vargas.

De Achuars leven in het Amazonegebied, waar ze één volk vormen waarvan 20% in Ecuador leeft en de rest in Peru. In totaal zijn er 992 families, dit zijn 6400 mensen die leven in een zone van meer dan 679 000 ha.

Achuars leven in volledige symbiose met het regenwoud. Jaime sprak geëmotioneerd over de jungle, en wist ons te vertellen dat de jungle een wezen op zich is, en dat zij gerespecteerd moet worden. Er wordt wel vaker gezegd dat de Amazone de long van de wereld is.

Daarnaast dragen Achuars grote zorg voor hun omgeving. Ze kennen praktisch elke plant- en diersoort die er leeft, en kennen het gebied tot op het kleinste kronkeltje na. Biologen kunnen tegenwoordig hun kennis van het regenwoud nog niet evenaren. Dit respect voor de natuur kan men duidelijk bemerken in hun levensstijl; de Achuars leven op een duurzame manier en gebruiken onder andere kano’s op zonne-energie, omdat diesel en benzine motoren tot vervuiling van de lucht en mogelijke contaminatie van hun rivier kan leiden.

Ook kennen ze technieken om aan duurzame landbouw te doen, en wordt hun afval op een duurzame manier verwerkt. Om het contact en de levenskwaliteit van verschillende stammen in de Amazone te verbeteren, hebben ze ook hun eigen regionale vliegtuigmaatschappij opgericht, Aerotsentsak. Dit is voor veel mensen de enige manier om zich bijvoorbeeld naar een ziekenhuis te verplaatsen.

Wie graag dit alles eens van dichtbij zou willen observeren, kan altijd terecht in één van de beste hotels ter wereld op vlak van ecotoerisme: de Kapawi Ecolodge [link: www.kapawi.com], gesitueerd in het hartje van het Achuar gebied.

Verder hebben ze ook hun eigen bestuur, met hun eigen regeling voor duurzaam beheer en conservatie van het regenwoud. Er wordt gevraagd aan de Ecuadoraanse regering om grotere delen van het Amazone een beschermd gebied te maken, om exploitatie tegen te gaan. Het objectief is om 500 000 ha beschermd gebied te verkrijgen, maar dit is nog lang geen realiteit.

Er zijn jammer genoeg meer en meer bedreigingen voor het Achuar volk en hun levensstijl. Hoogstwaarschijnlijk gaan plannen om boringen voor ruwe olie te installeren binnenkort van start, en dit brengt immense risico’s met zich mee. Hoewel er zogezegd consultaties en vergaderingen met het Achuar volk geweest zijn voor deze plannen, is dit niets meer dan een poppenspelletje vol met valse beloftes en chantage. Een voorbeeld is de oprichting van de stichting Sociobosque: het doel was zogezegd om delen van het regenwoud te beschermen, maar uiteindelijk bleek het te dienen om delen van land vrij te houden voor oliebedrijven.

Door op deze COP aanwezig zijn hopen de Achuars het bewustzijn omtrent de huidige bedreigingen te verhogen, en hopelijk kunnen ze rekenen op steun van NGO’s en onderhandelaars. De bescherming van het Amazonewoud is niet enkel voor hun van levensbelang, dit regenwoud heeft ook een belangrijke functie heeft in het regelen van het klimaat wereldwijd.

De Achuars hebben dringend nood aan financiering indien ze willen overleven, maar naast enkele Duitse instituties, hebben ze op dit moment van geen enkel ontwikkeld land steun, en zo wordt hun toekomst, en uiteindelijk ook het welzijn van onze planeet, in groot gevaar gebracht.

Gil Panen

take down
the paywall
steun ons nu!