foto: Eduardo Valenzuela /IPS
Nieuws, Samenleving, Politiek, Ecuador, Amazonegebied, Inheemse volken -

Berichten over bloedbad in Ecuadoraans Amazonegebied

Volgens sommige bronnen zijn eind maart ongeveer dertig mensen omgekomen bij botsingen tussen geïsoleerde volken in het Ecuadoraanse Amazonegebied. Organisaties wijzen de regering met de vinger.

dinsdag 4 juni 2013 16:56
Spread the love

Volgens de berichten zijn op 29 maart ongeveer dertig Taromenane vermoord door leden van de rivaliserende Huaorani-groep in het Nationaal Park van Yasuní. Pas vorige maand raakten de feiten bekend. Het gerechtelijk onderzoek is pas gestart. De regering zegt dat ze al het mogelijke doet maar volgens burgerorganisaties is dat niet het geval.

Wraakactie

Kawetipe Yeti, voorzitter van de Huaorani-federatie van Ecuador, zegt dat er dertig doden vielen bij de Taromenane, waaronder kinderen. Volgens hem ging het om een wraakactie door leden van zijn volk. Een Huaorani die naar eigen zeggen de aanval heeft geleid, zei eerder dat het aantal doden lager lag dan dertig.

De Taromenane en Tagaeri zijn de laatste volkeren in het noordoostelijke Amazonebekken in Ecuador die in vrijwillig isolement leven. Officieel beschikken ze over een gebied van meer dan 700.000 hectare, dat in 1999 voor hen werd afgebakend. De Taromenane zijn met driehonderd, de Tagaeri met dertig.

De Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie verplichtte Ecuador in 2006 om Taromenane en Tagaeri beter te beschermen. Een jaar later lanceerde Ecuador een plan in die richting.

Gedeeltelijk geïsoleerd

Volgens dat plan mag niemand in de beschermde zone behalve andere volkeren die daar hun oorsprong hebben, zoals de Huaorani, een volk dat gedeeltelijk geïsoleerd leeft. Ook militairen mogen de zone binnengaan om bescherming te bieden aan de geïsoleerde groepen.

De regering zegt nu dat ze vorig jaar tweehonderd verkenningstochten heeft uitgevoerd in de zone om de aanwezigheid van geïsoleerde groepen na te gaan, beschermingsplannen uit te werken en de kans op contact tussen geïsoleerde en halfopen groepen zo klein mogelijk te maken.

“Als je ervan uitgaat dat het om een botsing gaat tussen inheemse inwoners of tussen clans, dan schuif je op een onaanvaardbare manier elke verantwoordelijkheid van je af “, zegt María Paula Romo, een voormalig parlementslid. Volgens haar is een “een oprechte en grondige herziening van het ontwikkelingsmodel in het Amazonegebied nodig.”

Olie, mineralen en hout

De streek is rijk aan olie, ertsen en hout.
Volgens Humberto Cholango, voorzitter van de Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador, is het bloedbad “het resultaat van een ontginningsproces dat de druk op de inheemse volken heeft opgevoerd. Het is een nationaal probleem.” Door dat proces komt de manier van leven van de geïsoleerde groepen in gevaar en zien ze zich steeds meer verplicht zich te verdedigen, ook tegen elkaar, zegt Cholango.

President Rafael Correa noemt het probleem “extreem complex”. Het is bijzonder moeilijk om bescherming te bieden aan mensen waar je geen contact mee hebt, zegt hij. “De VN zeggen dat de Ecuadoraanse regering het leven van de geïsoleerde inwoners moet beschermen. Prachtig. Maar dat ze ons dan ook zeggen hoe.”

take down
the paywall
steun ons nu!