(foto b4tea.blogspot.be)
Nieuws, Samenleving, Politiek, Ecuador, IPS, Tienerzwangerschap -

Ecuador versoepelt toegang tot morning-afterpil

De Ecuadoraanse regering is vastbesloten het groeiende aantal tienerzwangerschappen in te dammen. Carina Vance, minister van Openbare Gezondheid, maakt daarom de morning-afterpil zeer makkelijk beschikbaar.

vrijdag 19 april 2013 14:42
Spread the love

Ecuador telt het meeste aantal tienerzwangerschappen – 17 procent van het totale aantal zwangerschappen in het land – in Zuid-Amerika. Het aantal geboortes bij moeders van vijftien tot negentien jaar oud is gestegen van 31.053 in 2004 naar 45.708 in 2011.

De overheid heeft nu een reeks maatregelen genomen. De belangrijkste is dat de morning-afterpil voortaan meteen, zonder doktersvoorschrift, en gratis beschikbaar wordt in de 1900 gezondheidscentra. Voordien was wel een voorschrift nodig. De Katholieke Kerk verzet zich tegen deze versoepeling.

Niet aborterend

“De meeste opinies die tegen zijn, baseren zich niet op wetenschappelijke kennis maar op een foutieve inschatting van het probleem”, zegt minister Carina Vance aan IPS. “In sommige gevallen zeggen ze dat de morning-afterpil aborterend is, terwijl wetenschappelijk vaststaat dat dit niet het geval is.”

Volgens Vance zijn de betrokken jongeren voldoende rijp om zelf over het gebruik van de noodpil te beslissen. “Als de jeugd de maturiteit heeft om een seksuele relatie te hebben, dan hebben wij de plicht om hen de onbeperkte toegang tot de pil te garanderen, zonder dat daar toestemming van derden voor nodig is.”

Uit een onderzoek in 2011 blijkt dat 84 procent van de Ecuadoranen het eens is met de gratis verspreiding van anticonceptiva. “Het wordt dus sterk aanvaard. De regering is vastbesloten de rechten van de bevolking te garanderen, en daarbij horen ook de seksuele en reproductieve rechten.”

take down
the paywall
steun ons nu!