Overheidssites moeten ook mensen met handicap bedienen
Nieuws, Europa, Samenleving, Europese Commissie, Ict, Ouderen, Mensen met een handicap, World Wide Web Consortium -

Overheidssites moeten ook mensen met handicap bedienen

De Europese Commissie wil dat websites van overheden vanaf 2015 meer rekening houden met mensen met een handicap en ouderen.

woensdag 5 december 2012 12:00
Spread the love

Volgens de commissie schort er momenteel heel wat aan de bereikbaarheid van overheidssites. Zo zou bijvoorbeeld amper een derde van de meer dan 750.000 sites van overheden in de Unie rekening houden met slechtzienden.

Dat moet beter, zegt de Commissie, die zich voor de nieuwe regels baseert op de richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C), de organisatie die de standaarden voor het internet ontwikkelt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ondertiteling van videofragmenten voor doven, een beeldomschrijving bij foto’s voor blinden die door de browser kan worden voorgelezen en de toegankelijkheid van de hele website via zowel de muis als het toetsenbord.

“Vandaag de dag heeft nagenoeg iedereen in het dagelijks leven het internet op de een of andere manier nodig en we hebben allemaal recht op gelijke toegang tot online-overheidsdiensten”, zegt vicevoorzitter van de Commissie Neelie Kroes. “Met dit voorstel is dat recht niet meer alleen een idee, maar wordt het werkelijkheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat de marktvoorwaarden beter worden, er banen ontstaan en dat overheden hun websites goedkoper toegankelijk kunnen maken.”

Twee jaar

De overheden moeten voor 2015 de toegankelijkheid van een aantal essentiële online diensten rond bijvoorbeeld de sociale zekerheid of gezondheidszorg, arbeidsmarkt of onderwijs hebben verbeterd. Ze worden niet verplicht, maar wel aangemoedigd om de regels ook op andere diensten toe te passen.

De commissie maakt zich sterk dat 80 miljoen Europeanen met een handicap en 87 miljoen burgers boven de 65 van de nieuwe regels zullen profiteren. De maatregel past in de “Digitale Agenda”, een bredere waaier van maatregelen om de lidstaten klaar te maken voor de technologische veranderingen .

De voorgestelde richtlijn gaat nu naar de Raad van ministers van de EU en het Europees Parlement om te worden goedgekeurd.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!