Grenshek tussen Mexico en Verenigde Staten
Nieuws, Samenleving, Mexico, Migranten, Machtsmisbruik, Verkrachtingen -

Zes op tien vrouwelijke migranten in Mexico wordt verkracht

HUEHUETOCA — Zes op de tien vrouwelijke migranten in Mexico wordt verkracht, zeggen mensenrechtenorganisaties. Het gaat meestal om Centraal-Amerikaanse vrouwen die op weg zijn naar de VS.

donderdag 25 oktober 2012 12:59
Spread the love

Volgens de Mexicaanse overheid komen jaarlijks 150.000 mensen zonder geldige papieren het land binnen. De meesten komen uit Centraal-Amerika en zijn op weg naar de Verenigde Staten.
Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de werkelijke cijfers veel hoger liggen. Ze hebben het over 400.000 migranten, waarvan 30 procent vrouwen.

Niet alleen moet de Mexicaanse bevolking hen niet[1], ze zijn vaak ook het slachtoffer van misdaadbendes en ook politie- en spoorwegpersoneel.

Recht op seks

Zes op de tien vrouwelijke migranten in Mexico is het slachtoffer van verkrachting, zeggen de organisaties.

Veel migranten reizen wekenlang met goederentreinen vanaf de zuidelijke grens naar de noordelijke grens van Mexico. Daar vindt veel van het seksueel misbruik plaats.

Maribel, een 41-jarige Hondurese, zegt dat de zogeheten garroteros – lager spoorwegpersoneel – migranten afpersen en de vrouwen seksueel misbruiken. “Omdat de vrouwen aan boord gaan, denken de garroteros dat ze het recht hebben om seks met hen te hebben”.

De vrouwen krijgen te horen dat ze moeten betalen als ze aan boord willen, en als ze geen geld bij zich hebben, dan worden ze seksueel aangerand. De meeste migranten, hebben maar net genoeg geld bij zich om iets te eten te kopen, zegt Maribel.

Maribel zelf had het equivalent van 117 euro bij zich toen ze in Honduras vertrok. Dat geld is ondertussen op, terwijl ze nog drie treinen naar het noorden moet nemen.

Afpersing door politie

Het verhaal van Maribel is een van de vele die de Europarlementsleden Satu Hassi (Finland) en Ska Keller (Duitsland) te horen kregen toen ze deze maand langs de migratieroutes reisden; een jaar geleden maakten ze al eens een gelijkaardige reis.

In Tultitlán, in het centrum van het land, hoorden ze van Hondurese mannen hoe ook de politie haar positie misbruikt. “We wilden sardienen eten, en toen een van ons een mes bovenhaalde om het blik te openen, kwam de politie”, vertelde een man. “Ze controleerden onze identiteit en namen alles af wat we hadden, ook 2500 peso’s (150 euro)”.

Ontvoeringen van migranten

In afwachting van de volgende trein slapen de Hondurezen op straat maar ze zijn voortdurend op hun hoede omdat de zone berucht is voor massale ontvoeringen van migranten.

In de steeds schaarsere opvangcentra – in Tultitlán sloot deze zomer een opvangcentrum onder druk van de bevolking – kunnen de migranten maar een paar nachten blijven. “Net lang genoeg om uit te rusten en opnieuw aan boord van een trein te gaan”, zegt Yoselin Alvareño, een dertigjarige vrouw uit Honduras.

Ze is haar land ontvlucht omdat er geen werk is en de lonen te laag zijn om haar vier kinderen te onderhouden. Samen met haar zwager heeft ze er al een reis op drie treinen op zitten. “Het was zeer hard. Een paar keer ben ik gevallen en heb ik mijn arm en knie bezeerd. ‘s Nachts zijn ook de kou en de regen moeilijk te harden”.

De voorbije maanden luidden experts ook al de alarmklok omdat steeds meer Centraal-Amerikaanse kinderen en jongeren alleen door Mexico trekken[2]. Om aan geld te komen gaan Hondurese en Salvadoraanse tienermeisjes als danseres werken en niet zelden worden ze daarbij het slachtoffer van seksueel misbruik.

Voetnoten

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!