Electrabel vs. de rest
Kernenergie, Electrabel, GDF Suez, Vande Lanotte -

Electrabel vs. de rest

zaterdag 22 september 2012 15:31
Spread the love

De CEO van Electrabel verwijt Vande Lanotte dat hij enkel kritiek heeft op Electrabel om electorale redenen staat vandaag te lezen op de site van De Standaard. Als een bedrijf bashen electoraal aantrekkelijk is geworden, wordt het dan niet dringend tijd voor Electrabel om te zien waarom de publieke opinie zo tegen Electrabel gekant is.

Dat het een van de duurste energieleveranciers daar kan ik nog mee leven. Het is een vrije markt hier en ze zijn vrij om te vragen wat ze willen. Maar dan moeten ze niet schrikken wanneer ieder jaar het aantal overstappers stijgt en ze uiteindelijk heel hun marktaandeel verliezen. Maar Electrabel krijgt om een of andere mysterieuze reden cadeau’s aangerijkt. Natuurlijk mogen de kerncentrales nog wat langer open blijven, natuurlijk moeten jullie geen belastingen betalen,… In tijden van crisis is dit een doorn in het oog van veel mensen.

Wanneer dan uiteindelijk iemand openlijk die voordelen in vraag stelt, staat de onderneming op haar achterste poten. Zo hebben we het openhouden van de kerncentrales dan maar verbonden aan een nucleaire bijdragen. Het bedrijf stelt dan dat ze die extra kosten beter zouden steken in energie goedkoper maken voor de consument. Dat de kerncentrales open houden een geste is, is al lang vergeten. Voor hen is het plots een recht geworden.

En waarom ook? Omdat Electrabel de schrik heeft verspreid dat stroompannes onvermijdelijk zijn wanneer we de kerncentrales zonder overgangsperiode stil leggen? Of omdat sommige mensen te trots zijn om energie van de buitenlandse markt te kopen? De energiemarkt in de handen van het buitenland leggen zou economisch niet interessant zijn want als vragende partij ben je in de energiemarkt geen prijsbepaler maar een prijsvolger. Dus dan houden we maar kerncentrales open die beheerd worden door GDF Suez, een Frans bedrijf dat in eigen land veel minder vraagt voor het leveren van energie. Als je het mij vraagt zijn we nu dus ook afhankelijk van het buitenland. En als we moeten kiezen tussen cholera of de pest, dan kies ik voor degene waar mijn kinderen later niet de gevolgen van ondervinden en koop ik liever windenergie in Nederland dan kernenergie te produceren in eigen land.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!