Een protestactie tegen kernenergie in Tokyo (foto IPS/Suvendrini Kakuchi)
Nieuws, Milieu, Samenleving, Kernenergie, Japan -

Kernenergie beheerst verkiezingen lokaal bestuur in Tokio

Tokio, een van de meest energie-intensieve steden in de wereld, verkiest op 9 februari een nieuwe gouverneur. Het resultaat wordt doorslaggevend voor de toekomst van nucleaire energie in Japan.

vrijdag 7 februari 2014 16:00
Spread the love

“Enkel politiek leiderschap kan een eind maken aan de gevaarlijke nucleaire energiesector in Japan, en een sterk resultaat voor de populaire antinucleaire kandidaat is daarvoor van levensbelang”, zegt Yurika Ayukawa, hoogleraar aan de Handseluniversiteit van Chiba.

“De pijnlijke ironie is dat Japan al een wereldleider is op het vlak van innovatieve schone technologie die nucleaire energie kan vervangen.”

Recente kandidaat

Het nieuwe gezicht van de Japanse antinucleaire beweging is de 76-jaar oude kandidaat Morihiro Hosokawa, een voormalige eerste minister. Hosokawa besliste pas in januari om zich kandidaat te stellen voor het gouverneurschap, maar zijn antinucleaire boodschap slaat snel aan bij brede lagen van de bevolking.

“Als ik verkozen wordt, zal ik een zero-nucleair beleid volgen”, zegt hij. “De boodschap aan de wereld is dat Japan de gevaarlijke nucleaire energie zal vervangen door hernieuwbare bronnen.” Zijn tegenstander is Yoichi Masuzoe, die de steun heeft van eerste minister Shinzo Abe en nucleaire energie als een belangrijke optie ziet voor de Japanse economie, de derde grootste ter wereld. De industrie is in het land goed voor 43 procent van de energievraag.

take down
the paywall
steun ons nu!