Gecontroleerde meltdown gepland in Japan
Nieuws, Milieu, Kernenergie, Japan, Fukushima, Debat kernenergie, Kernramp Fukushima -

Gecontroleerde meltdown gepland in Japan

BRUSSEL — Wetenschappers in Japan plannen een gecontroleerde kernsmelting in de hoop meer te leren over het proces. Ze hopen zo in de toekomst rampen zoals die in Fukushima te vermijden.

vrijdag 10 januari 2014 11:20
Spread the love

De test is gepland in een minionderzoeksreactor in Tokaimura, in de prefectuur Ibaraki. De wetenschappers willen een snel splijtproces in gang zetten met een kleine brandstofstaaf van zo’n 30 centimeter. Dat moet leiden tot een kernsmelting of meltdown, waarbij de kern van de reactor oververhit raakt en brandstofelementen smelten.

Bij een ongecontroleerde meltdown bestaat de kans dat radioactief materiaal vrijkomt. In het ergste geval kan de brandstof door de reactor heen branden. Bij de test moet dat op een gecontroleerde manier gebeuren, en filmt een camera het hele proces.

Fukushima

Met het experiment willen de onderzoekers gegevens verzamelen over de processen die optreden bij een nucleaire meltdown, zoals op welke temperatuur de brandstof begint te smelten. Op basis van het onderzoek willen ze nieuwe methoden ontwikkelen om in de toekomst met grote kernrampen zoals in Fukushima om te gaan.

De kernramp in Fukushima, het gevolg van een aardbeving en tsunami, joeg 300.000 mensen op de vlucht. Er kwamen grote hoeveelheden radioactief besmet water in zee terecht, en de regio rond de centrale is nog steeds zwaar vervuild.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!