Ontmanteling kerncentrale Fukushima in cruciale fase
Nieuws, Milieu, Kernenergie, Japan, Kerncentrale, Fukushima, Kernramp, Debat kernenergie, Kernramp Fukushima, TEPCO -

Ontmanteling kerncentrale Fukushima in cruciale fase

Er is een begin gemaakt met het opruimen van de gevaarlijke splijtstofstaven in de verwoeste Fukushima-kerncentrale in Japan. Het gaat om ongeveer 1.500 splijtstofstaven uit een opslagbassin van de zwaar beschadigde Reactor 4. Het opruimen van alle splijtstofstaven in de kerncentrale zou, mits er zich geen problemen voordoen, tot eind 2014 kunnen duren.

woensdag 11 december 2013 12:00
Spread the love

De Fukushima kerncentrale, die werd getroffen door een aardbeving en tsunami in 2011, huist zes nucleaire reactoren. Medewerkers van het Japanse energiebedrijf Tokyo Electric Power Company (Tepco) zijn bezig 1.331 opgebrande en 202 ongebruikte splijtstofstaven uit Reactor 4 te halen, die het zwaarst beschadigd is. 

Medewerkers werken de klok rond

Normaal gebeurt dit met behulp van een computer die precies weet waar de splijtstofstaven liggen, maar doordat de reactor zwaar beschadigd is en mogelijk onstabiel, is de locatie van de staven niet meer te bepalen en moeten medewerkers de staven zoeken en met een kraan verwijderen. De staven worden in containers geplaatst en naar een opslagruimte overgebracht die volgens Tepco wel veilig is.  

Er is een risico dat de splijtstofstaven daarbij vallen en breken, wat dit een extreem stressvolle job maakt voor de 36 betrokken medewerkers. Zij werken in zes ploegen de klok rond. De groeiende hoeveelheid radioactief water en de splijtstofstaven vormen momenteel de belangrijkste problemen waar Tepco mee te kampen heeft.

Extreem risicovolle job

Hiroaki Koide, assistent professor aan het Kyoto University Research Reactor Institute over het gevaar van de 1,500 splijtstofstaven in Reactor 4: “De straling die kan vrijkomen uit alle splijtstofstaven in Reactor 4 samen, is vergelijkbaar met 14.000 atoombommen zoals die van Hiroshima.”

In reactor 1, 2 en 3 liggen gelijke hoeveelheden splijtstofstaven, die verwijderd zullen worden zodra de urgente opruimactie in reactor 4 voltooid is. Nucleair experten schatten dat het nog zeker 40 jaar kan duren voordat de locatie volledig ontmanteld en opgeruimd is. 

Klokkenluiders bemoeilijkt informatie over Fukushima te lekken

Op 6 december is er in Japan een nieuwe wet aangenomen om geheime informatie te beschermen en klokkenluiders te beperken. De wet leidde tot protesten in het land, onder meer omdat het niet duidelijk is wat de definitie van geheime informatie is en de wet journalisten hindert in hun werk. De wet zou het ook moeilijker maken om informatie over de toestand van Fukushima naar buiten te brengen en mogelijk in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. 

De Japanse regering heeft in binnen- en buitenland veel kritiek gekregen op de manier waarop ze de situatie rond de kerncentrale aanpakt. Experten plaatsen voortdurend vraagtekens bij de capaciteit van beheerder Tepco om Fukushima te ontmantelen en wijzen op de vele incidenten die plaatsvonden in de afgelopen maanden. Ze menen dat de Japanse regering het noodlijdende bedrijf als dekmantel gebruikt om geen directe verantwoordelijkheid te hoeven nemen.

Twee jaar na dato wonen gedupeerden nog in noodopvang

De Japanse regering staat ook onder druk vanwege de manier waarop omwonenden van de kerncentrale behandeld zijn. Zij moesten in 2011 hun huizen verlaten en wonen nog altijd in vluchtelingenkampen. In het gebied rond Fukushima bevinden zich honderden snel gefabriceerde noodopvangkampen, die aan 300.000 mensen onderdak bieden in woningen met een oppervlak van 30 vierkante meter.

Veel omwonenden verloren naast hun huis ook hun werk en claimen geen compensatie ontvangen te hebben, die ze nu via de rechtbank van Tepco proberen te bedingen. Er zouden tot nu toe 84.000 mensen gecompenseerd zijn. De Japanse regering zegt te werken aan betere behuizing voor de getroffenen, maar die is twee jaar na dato nog niet gereed. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!