Twee ongelukken in één week tijd bij kerncentrale Fukushima
Nieuws, Milieu, Kernenergie, Japan, Fukushima, Kernramp, Kernramp Fukushima -

Twee ongelukken in één week tijd bij kerncentrale Fukushima

President Abe van Japan verzekerde in september nog dat de situatie rond de verwoeste kerncentrale van Fukushima, met het oog op de verkiezing van Tokio tot locatie van de Olympische Spelen in 2020, onder controle is. Ondertussen stapelen de problemen rond de kerncentrale zich op, zonder zicht op een oplossing. Kerncentralebeheerder Tepco gaf op 9 oktober toe dat er in één uur 10 ton radioactief water is weggelekt.

vrijdag 11 oktober 2013 15:38
Spread the love


doc

Op 9 oktober werden zes medewerkers van Tepco (Tokio Electric Power Company), het bedrijf dat de Fukushima kerncentrale beheert, blootgesteld aan radioactieve straling.

De hoeveelheid radioactief water rond de kerncentrale, die zwaar beschadigd raakte bij de aardbeving en de tsunami in 2011, neemt toe en Tepco heeft steeds meer moeite het radioactief water te beheersen. Het ongeluk gebeurde toen in één uur 10 ton radioactief water weglekte, nadat een medewerker per abuis een leiding had verwijderd. Het water zou de oceaan niet bereikt hebben.

Tweede incident in één week

Het is het tweede incident in diezelfde week dat bij de kerncentrale plaatsvindt. De berichten over menselijke fouten en mismanagement bij de kerncentrale nemen toe. Op 4 oktober viel de stroom uit bij een pomp die de beschadigde reactoren van koelwater moet voorzien. Een week eerder maakte Tepco al bekend dat er 430 ton radioactief afval uit opslagtanks is weggelekt en hoogstwaarschijnlijk in de oceaan terechtgekomen is.

Er zijn 6.000 mensen betrokken bij het beheer van de beschadigde kerncentrale. Sinds de bekendmaking dat Japan in 2020 gastland voor de Olympische Spelen zal zijn, probeert de Japanse regering in haar berichtgeving zoveel mogelijk te benadrukken dat de situatie onder controle is.

Tepco heeft de situatie niet onder controle

In augustus 2012 vroeg beheerder Tepco echter de internationale gemeenschap al om assistentie, wat een indicatie is van de omvang van de problemen bij Fukushima. Japan bezit meer dan 50 kerncentrales en geen enkel land ter wereld heeft zoveel ervaring met het beheer van kerncentrales als Japan.

Sindsdien lijken de problemen alleen maar te zijn toegenomen. Van de meer dan 1.000 watertanks op de locatie, die radioactief afvalwater bevatten, lekt een groot aantal. Er worden dagelijks nieuwe watertanks toegevoegd om het koelwater op te slaan dat gebruikt wordt om de reactoren doorlopend te koelen. Het water in deze tanks raakt bij dat proces besmet.

De tanks staan op drassige grond die steeds verder vervuild raakt met radioactief water. Volgens experten is de ramp van ongekende omvang. Een nieuwe aardbeving zou desastreuze gevolgen kunnen hebben en het opruimen en op non-actief stellen van de centrale kan nog decennia in beslag nemen.

Splijtstofstaven worden handmatig verwijderd

Toshio Kimura, voormalig technicus bij Tepco, die 11 jaar bij Fukushima werkte, zei hierover: “Medewerkers van Tepco zijn bezig splijtstofstaven uit Reactor 4 te halen. Normaal gebeurt dit met behulp van een computer die precies weet waar de splijtstofstaven liggen. Doordat de reactor mogelijk onstabiel is en zwaar beschadigd, is de locatie van de staven niet meer te bepalen en moeten medewerkers de staven zoeken en handmatig verwijderen. Het risico dat de splijtstofstaven daarbij vallen en breken is enorm.”

Hiroaki Koide, assistent professor aan het Kyoto University Research Reactor Institute: “De straling die kan vrijkomen uit alle splijtstofstaven in Reactor 4 samen, is vergelijkbaar met 14.000 atoombommen zoals die van Hiroshima.”

Problemen te voorzien

Op onderstaand filmpje van de website van non-profit organisatie Fairewinds Energy Education is de schade aan de kerncentrale goed te zien. Volgens Fairewinds is Fukushima te dicht bij de zee gebouwd en hadden de problemen bij een natuurramp voorzien kunnen worden.

Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace, zei in september al tegen DeWereldMorgen.be dat beheerder Tepco vanaf het begin nalatig geweest is en niet bij het opruimen betrokken had mogen zijn: “Tepco dacht dat de situatie tijdelijk zou zijn en lijkt geen rekening te hebben gehouden met de noodzaak om water te lozen. Tepco installeert nog steeds tanks van het soort dat in Fukushima hopeloos gebrekkig bleek te zijn. Deze tanks zijn niet bestand tegen zwaar radioactief materiaal en het handelen van Tepco is hierdoor een extreme vorm van nalatigheid. De tanks zijn niet eens voorzien van peilglazen waardoor het onmogelijk is te meten hoeveel radioactief materiaal eruit weglekt.”

 

Tour of Fukushima Daiichi from Fairewinds Energy Education on Vimeo.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!