het politieke circus komt er weer aan
Wouter Van Besien, Oosterweel, Bart de wever, Europees Parlement, Vlaams Belang, N-VA, Ludo van campenhout, Electrabel, Besparingen, Tijdskrediet, Wereldreis, Bruno Tobback, !Groen, Wouter Beke, Gerolf Annemans, Theo Francken, Panda, Liesbeth Homans, Omega Diamonds, OpenVLD, Rik Daems (Open VLD) -

#verk2014

zondag 16 maart 2014 08:38
Spread the love

De laatste rechte lijn richting #verk2014 is er geen om trots op te zijn. Beschamend lijkt mij een juistere term te zijn, met beschamende politieke strapatsen en beroofd van alle normen en waarden. Hoe kan je dat nog allemaal serieus nemen?

OpenVLD en Groen vonden elkaar in de loopgraven van Oosterweel, tussen andere politieke strategen. Ik was verbaasd, blauwe collaboratie, echt? “Er moet toch een antwoord zijn”, dacht ik bij mezelf. Was Sint-Christoffel, de patroonheilige van de reizigers, in eigenste persoon voor Somers verschenen misschien, en kreeg die laatste daardoor te maken met een wonderbaarlijke openbaring?

Ik kon het niet direct vatten en stelde mij ook enkele vragen. Waarom moest Ludo Van Campenhout dan vertrekken enkele jaren geleden, en waar is dan de politieke rechtlijnigheid die onze politici, zo zeggen ze toch steeds zelf, zo hoog in het vaandel dragen? Ludo steunde destijds het referendum van Patrick Janssens, het kostte jammer genoeg zijn neoliberale politieke kop. Maar misschien was die ‘jammer genoeg’ uiteindelijk wel de juiste opportuniteit, want ietwat later koos hij wel voor de partij die tegen dat referendum was, postjespakken noemt zoiets, denk ik dan.

En het neoliberalisme van openVLD werd omgeruild voor het donkerblauwe liberalisme van Nva, het bewijs dat de ideologische keuze voor Nva minimaal geweest zal zijn. Onbestaand zelfs misschien, nee wacht, gewoonweg onbestaand, dat lijkt mij juist te zijn. Nu dat openVLD de spreekwoordelijke bocht maakt, zou Ludo dan mee bochten en terugkeren naar de oude stal, nu dat Nva resoluut kiest voor datgene waar het referendum, waar Ludo zich achter schaarde, zich negatief over uitsprak. Tegen de Oosterweel toen, voor de Oosterweel nu, volgt u nog? De bocht van openVLD noemt Nva nu onverantwoord en onbegrijpelijk. Wat zouden ze bij Nva denken van Ludo en zijn bochten?

Groen wil dan ‘weer’ het breekijzer zijn voor een sociaal en duurzaam beleid. Voorzitter van Bessien schreef echter een boek en op pagina 136 van ‘Beter’ schrijft hij: “Sommigen hebben na een jaar werkloosheid genoeg kansen gekregen voor een geschikte job, maar hebben die niet willen grijpen. Die mogen wat mij betreft na dat jaar geschrapt worden.” In de wetenschap dat er op dit moment gewoonweg niet genoeg jobs zijn om iedereen aan werk te helpen is dit een onwaarschijnlijke contradictie voor iedereen die beweert een sociaal beleid te willen voeren.

Wouter van Bessien trekt de kop in kas, wij kijken mee rond en zie, weer zitten ze broederlijk naast elkaar in de loopgraven, Groen en OpenVLD. Rik “de villa boy” Daems wil immers dat werklozen gratis gaan werken, dat ze gemeenschapsdienst gaan doen. Geen idee wat Van Bessien wil doen maar als je mensen na een jaar hun inkomen wil afnemen, dan moeten ze toch iets. “Gaat elke politicus die één van zijn mandaten niet invult dat voortaan ook compenseren met gemeenschapsdienst?”, vraag ik mij af. Het zal sommigen hun gat nogal varen! Homans bespaarde als OCMW voorzitster in Antwerpen maar gaf al 357 keren forfait wat betreft het invullen van haar OCMW mandaat in de bijstandscomités. Dat worden serieus wat gemeenschapsdienstoveruren – ferm aantal scrabble punten – Liesbeth en dat het haar voortdurend vervangen zorgt voor een kost die duurder is dan wat de besparing opleverde, dat zullen we op het Muytersiaanse karakter van de Nva steken. Juist ja, Muytersiaans en niet Messiaans.

CD&V beloofde deze week aan de Tieltenaars gratis vuilzakken bij het, frequent, opruimen van zwerfvuil. Aan de Belgische bevolking beloofde ze dan weer zes miljard lastenverlagingen. Het politieke opbod kent geen grenzen meer. Zitten die zes miljarden dan mee in de dertien miljard die Europa vraagt of komen die er nog eens bovenop? Het is maar dat we het weten beste Kris. De sociaaldemocratische, en ongesyndiceerde zelfstandige, Bruno – ik kom nog niet tot aan de enkels van mijn vader – Tobback klopte zich dan weer fier op de borst en verkondigde met veel trots dat de regering fantastisch werk heeft neergezet. Die regering schrapte wel 4700 banen bij overheidsdiensten, terwijl de jongerenwerkloosheid steeg met elf procent.

Die regering zorgde er voor dat de 1000 meest wintgevende bedrijven nauwelijks 6 procent belastingen betaalden en dat Omega Diamonds een beloning kreeg omdat ze voor twee miljard euro fraudeerde. Daar bovenop ontdook Electrabel voor 285 miljoen euro aan belastingen, een peulenschil nietwaar? Maar dat was iets van vroeger zei Crombez en dus was de peulenschil niet langer een peulenschil maar een jammerlijk, verwaarloosbaar, voorval uit lang vervlogen tijden. Van vroeger dus. Vroeger zoals in, toen er geen Spa in de regering zat ofzo John? Hoeveel vroeger was dat juist?

De livestream van het debat aan de KUL afgelopen woensdag lag in de lijn der verwachtingen, van een ongezien laag niveau, vrij van inhoud, laat staan dat er enige diepgang te bespeuren viel. Theo Francken had een tekeningentje bij op een A3. ”Dit is de zesde staatshervorming.”, sneerde hij naar de partijen die deze zesde staatshervorming onderhandelde toen Nva vrijwillig aan de kant bleef staan. “Jullie willen België splitsen”, was het gewiekste antwoord van Wouter Beke. “Jongens toch, peutertuin United aan het woord.”, iets anders, positiever, kon ik niet direct bedenken. Nu ook nog niet trouwens. De eerste inhoudelijke reactie was van de kant van Gerolf Annemans:”Ik heb nog niets mogen zeggen, is het nu eens aan mij.” Oh ja dacht de moderator toen, die zit hier ook nog. Niveau!

Theo Francken stond toen nog steeds met zijn A3-tje te zwaaien en de grote Vlaamse Messias had met Theo, de grote tekenaar, Francken een vervanger gestuurd. Hopelijk snijd die eerste kunstenaar binnenkort geen oren af, al heeft hij in de grote roerganger wel iemand die ze er zonder problemen terug zal opnaaien, dat zit dus wel snor, of moet ik moustache zeggen. En is het nu Bergen of Mons? Zat hij nu wel in Zwitserland, Bart De Zwever, of niet? En als hij er wel zat en niet mocht skiën mocht hij dan wel zwarte diamantbiljetjes tellen misschien, en hoe hoog mag zo een stapeltje dan wel worden? Ik heb geen idee en het kan me wat, maar voor ernstige zaken had de Messias blijkbaar geen tijd, om enkele dagen later als panda verkleed het podium naast – niet op – te wandelen blijkbaar wel.

Als ik onze politici van op een afstand bekijk is het mij wel duidelijk, we zitten aan een absoluut dieptepunt wat betreft normen en waarden binnen het politieke stelsel, zelfs wat betreft capabele beleidsvoerders. Zagen en klagen met de constante vingerverwijzing naar elkaar, verkleedpartijtjes en humoristische oneliners alom, maar inhoud, oh zeg, daar gaan wij ons toch niet mee bezig houden zeker?

Twee jaar geleden maakte Terzake een aflevering getiteld:”verloning in het Europees parlement.” Vanaf volgende week komen de eerste partijprogramma’s uit. Zou er überhaupt één partij zijn die deze welgemeende politieke fuck you naar de werkende bevolking wil aanpakken en besparen in het Europees parlement als speerpunt naar voren schuift? Ach nee, natuurlijk niet want de Vlaamse partijen werden ondanks de crisis maar liefst 75 procent rijker. Wie kan die rekening oprapen denkt u? Nog een zeventigtal dagen vol nonsens en zuurzeikerij, vol nietszeggende slogantaal om uiteindelijk weer allemaal op een postje te kunnen zitten en opnieuw enkele jaren te lachen met al diegene die hen verkozen. Als de komende dagen blijkt dat de MH370 niet is neergestort, maar gewoonweg ergens is geland dan stel ik voor dat we allemaal samen leggen om een vliegtuig te charteren en de peutertuin United te deporteren naar een strand vol pondertjes en crème glacé. Ze krijgen bovendien allemaal tijdskrediet, kunnen ze er ineens een mooie wereldreis van maken.

http://www.gva.be/opinie/standpunt-antwerpen/oosterweel-is-speelbal-van-politieke-strategen.aspx

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.875431

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140314_01024366

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/VK14/Partijen/Groen/belga_20140315_VK14_groen_kiescampagne

http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1812628/2014/03/15/Daems-Laat-werklozen-gratis-werken.dhtml

http://www.gva.be/dossiers/gemeenteraad/sp-a-hekelt-besparingen-homans.aspx

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140314_01025108

http://www.hln.be/hln/nl/17781/Verkiezingen-2014/article/detail/1802866/2014/02/28/CD-V-wil-6-miljard-euro-belastingverlagingen.dhtml

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1810997/2014/03/13/Regering-moet-13-miljard-besparen.dhtml

http://www.gva.be/nieuws/video/binnenland/extern-de-wever-niet-aanwezig-op-debat.aspx

http://www.hln.be/hln/nl/17781/Verkiezingen-2014/article/detail/1808991/2014/03/11/De-Wever-strijdlustig-terug-uit-Zwitserland.dhtml

http://www.youtube.com/watch?v=D51YLF7otJk

http://www.knack.be/nieuws/belgie/belgische-partijen-werden-ondanks-crisis-55-procent-rijker-vlaamse-zelfs-75-procent/article-normal-130845.html

http://www.demorgen.be/dm/nl/17103/Verkiezingen/article/detail/1808322/2014/03/10/Weyts-Tijdskrediet-is-er-niet-om-op-wereldreis-te-gaan.dhtml

take down
the paywall
steun ons nu!