De messen worden gewet in Mexico, Peña Nieto rekent af met zijn tegenstanders
Corruptie, Mexico, Undefined, PRI, Ontslag, PAN, Enrique Peña Nieto, EPN, Televisa, #yosoy132, Atenco, Olegario Vazquez Raña, Pedro Ferriz de Con, Josefina Vazquez Mota, Pablo Hiriart, Boicot, Ibero, Grupo Imagen, TVAzteca -

De messen worden gewet in Mexico, Peña Nieto rekent af met zijn tegenstanders

maandag 23 juli 2012 22:46
Spread the love

Minder dan twee weken na zijn, nog steeds, betwiste verkiezingsoverwinning heeft de kliek rond Enrique Peña Nieto een eerste criticus het zwijgen opgelegd. Vazquez Raña, de eigenaar van de grote meerderheid van de Mexicaanse dagbladen en nog een reeks andere mediabedrijven heeft Pedro Ferriz de Con tot ontslag gedwongen. Ferriz is een gekend en gerespecteerd journalist en conferencier (zie video), die openlijk de kandidatuur van Josefina Vazquez Mota van de regerende PAN-partij heeft gesteund. Hij wordt nu vervangen door Pablo Hiriart, een door de wol geverfde Salinas-adept. Zo wordt de vrije pers in Mexico nog maar weer wat minder vrij.

Carlos Salinas de Gortari is de zeer gehate PRI-president die in 1988, na duidelijke frauduleuze verkiezingen, aan de macht kwam en Mexico ten volle in een uitzichtloos neo-liberaal economisch labyrint heeft gestort. De peso-crisis die uitbrak begin 1995, slechts enkele maanden na het einde van zijn bewind, is een rechtstreeks gevolg van zijn beleid. Mexico is er vandaag nog steeds niet van bekomen.

Vazquez Raña is naast voorzitter van het Mexicaanse Olympisch comité, vooral goede maatjes (zie foto) met de oude krokodillen binnen de PRI, en af en toe worden er pleziertjes gedaan. Nu met het ontslag van Ferriz de Con en tijdens de campagne, met fake opiniepeilingen, of met het minimaliseren van duidelijke nederlagen van Peña Nieto.

De studentenbeweging #YoSoy132 is ontstaan als reactie op de desinformatie door de kranten van Vazquez Raña over een incident op de Ibero-amerikaanse Universiteit. Peña Nieto werd er door de studenten het geval Atenco voor de voeten geworpen, waarop hij geen redelijk antwoord kon formuleren en de toiletten moet in vluchten. De kranten (zie foto) hadden het de dag erop over een “Eclatant succes van EPN ondanks de georkestreerde boycot door provocateurs van buiten de universiteit”. Hierop dienden 131 studenten, met hun studentenkaart van de Ibero in de hand, de krant van antwoord. Studenten van andere universiteiten sloten zich hierbij aan en de campagne kreeg er een nieuwe dimensie bij. Het recht op vrije media werd een eis van het volk.

Tijdens de komende Spelen zal Vazquez Raña #YoSoy132 nog wel tegenkomen.

Hieronder vertalen we een artikel uit het weekblad Proceso (16 juli).

Mexicaans mediabedrijf ontslaat antipeñista Ferriz de Con en vervangt hem door Salinasaanhanger Hiriart

16 juli 2012

MEXICO-STAD, (apro) -. Het mediabedrijf ‘Grupo Imagen’ van Olegario Vazquez Raña heeft aangekondigd dat de beschermeling van Salinas en journalist Pablo Hiriart de laatavond nieuwsuitzending van zijn tv-zender Kanaal Drie op zich zal nemen.

In een bericht gepubliceerd in de krant Excelsior, eveneens eigendom van deze groep, luidt het: “Pablo Hiriart versterkt Kanaal 3 Nieuws. Vanaf vandaag zal de journalist op Kanaal 28 verantwoordelijk zijn voor het laatavondblok vanaf 22.00 uur.”

“Afgestudeerd aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), heeft deze journalist ruime ervaring in de Mexicaanse media, zowel in radio, als in televisie en in de sector van de dag- en weekbladen.”

In de rest van het CV van Hiriart is er geen sprake van dat hij een vaste medewerker van ex-president Carlos Salinas de Gortari is geweest. Onder diens bewind was hij gedurende zes jaar directeur van de krant El Nacional en van het persagentschap Notimex, beide op dat moment in handen van de federale overheid. Tevens was hij, toen José Carreño Carlón als woordvoerder van de president optrad, directeur Informatie.

Hiriart doet zich, sinds hij door Salinas in 1988 werd aangesteld (toen hij nog verslaggever was voor de krant La Jornada, voorheen was hij reporter voor het weekblad Proceso) opmerken als een van de belangrijkste lasteraars van Andres Manuel Lopez Obrador, een lijn die hij tot op vandaag aanhoudt.

Een staaltje van Hiriart’s kritiekloze journalistiek geeft hij tijdens een gesprek tijdens zijn programma op “Proyecto 40” in november 2010 met copresentaror Lourdes Mendoza over het vijfde verslag van de regering van Humberto Moreira, voormalig gouverneur van Coahuila. [N.B. tijdens zijn bewind van 6 jaar nam de schuld van de staat toe van 323 miljoen pesos tot 33,867 miljard pesos]

“Hoe interpreteer je wat er gebeurd is in Coahuila?” vraagt Hiriart.

“Eerlijk gezegd was dit niet verbazend, Moreira is altijd al een uniek politiek figuur geweest. De waarheid is dat we hem om veel dingen kunnen bekritiseren, maar we kunnen niet zeggen …” antwoordt Mendoza.

“Heb je een hekel aan hem?”

“Ik vind hem zeer aangenaam!”

“Ik ook, ‘t is raar, hij is iemand die je aangenaam moet vinden.”

“Hij is buitengewoon!”

[N.B. Het volledige gesprek staat op: http://www.youtube.com/watch?v=1C8ENfJ317M]

Vrijdagavond [13 juli] kondigde Pedro Ferriz, die herhaaldelijk in openbare lezingen Enrique Peña Nieto een “onbenul” noemde, behorend tot een politieke klasse “die gewend is te stelen” en wiens medewerkers “allemaal multimiljonairs zijn” aan dat hij ontslag neemt als nieuwsanker bij Kanaal 3. “Ik, die me wijd aan het woord, denk dat ik wat tijd nodig heb om na te denken, te reflecteren, en daarom doe ik er voor een tijdje het zwijgen toe.”

Tijdens de presidentiële campagne was Ferriz een verdediger van de PAN-kandidaat Josefina Vazquez Mota.
Een voorbeeld hiervan, vertelde Vazquez Mota zelf tijdens de campagne:

“Ik kom net van een interview met Pedro Ferriz, en hij besloot als volgt: ‘Nu ik terug ben van de G-20 heb ik een enquête gehouden, Josefina, ik vroeg mijn publiek: Wie zien jullie later in de plaats van president Calderón een soortgelijke bijeenkomst bijwonen? En de overgrote meerderheid antwoordde dat ze jou er zagen.'”

En ze citeerde verder: “Ik vroeg verder wie achter de voorstellen van Josefina stond en ongeveer 70 procent was van mening dat jouw voorstellen zijn wat ook zij willen voor het land.”

Ze voegde eraan toe dat Ferriz zei: “Josefina, er bestaat een zwijgende meerderheid. Er bestaat een zwijgende meerderheid die zich niet heeft uitgesproken in de peilingen. Er bestaat een anonieme zwijgende meerderheid. Er bestaat een zwijgende meerderheid die elke dag het huis verlaat en een oproep doet aan de jongeren en de vrouwen en de ouderen en de migranten. Ik weet dat de jongeren niet stemmen, maar hoe ongelooflijk het ook schijnt, ze spelen een buitengewone rol in deze campagne.”

Kanaal Drie is een van de mediabedrijven die erop uit zijn het derde open netwerk te worden in concurrentie met Televisa en TV Azteca.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!