Jessica Backhaus in gesprek met een bewoneraar van haar werk
Nieuws, Cultuur, Lokaal, Fotografie, Antwerpen, Galerie Stieglitz19, Jessica Backhaus, Gisèle Freund -

Jessica Backhaus: ‘One Day in November’

ANTWERPEN - De Duitse fotografe, Jessica Backhaus (Cuxhaven, 1970), exposeert in de Antwerpse galerie Stieglitz19 een reeks foto's opgebouwd rond een ontmoeting en de impact ervan. Die ontmoeting had ze op donderdag 5 november 1992 met de legendarische fotografe Gisèle Freund.

maandag 14 mei 2012 12:05
Spread the love

“Ik had op dat ogenblik geen idee dat de ontmoeting zulke indringende invloed op mijn verdere leven zou hebben en het is zeer zeker die dag in november geweest die me stimuleerde om voor de kunstfotografie te kiezen.”

“Ik was natuurlijk al erg geïnteresseerd in de fotografie op zich, dat was ook de reden dat ik toentertijd in Parijs verbleef, maar door mijn jonge leeftijd wist ik niet echt welk pad ik binnen de fotografie moest volgen. Gisèle werd mijn mentor en ik ben haar daarvoor zo ontzettend dankbaar dat ik, nu twintig jaar later, een tentoonstellingsreeks heb opgezet om die bijzondere dag in november te eren.”

Visuele communicatie

Gisèle Freund (° Schönenberg 1908 – † Parijs 2000) was vierentachtig toen Jessica haar ontmoette. Ze bouwden samen een warme vriendschap op die zou eindigen toen Gisèle in 2000 op 92-jarige leeftijd in Parijs overleed. De tentoonstelling ‘One Day in November’ is dan ook in zekere zin een hommage aan de beroemde fotografe, die door het fotograferen en publiceren van sociale onderwerpen, in onder meer Life Magazine, wereldfaam verwierf.

Jessica bleef na de ontmoeting met Freund nog enkele jaren in Parijs studeren waar ze zich vooral specialiseerde in de kunst van de visuele communicatie. Haar passie voor fotografie dreef haar in 1995 naar New York, waar zij begon te assisteren in de grote studio’s van de gerenommeerde fotografen van die tijd en waar ze de kans kreeg eigen projecten op te zetten.

Nostalgie

Sindsdien is haar werk overal ter wereld te zien geweest in tal van solo- en groepstentoonstellingen, waaronder The National Portrait Gallery in Londen en de Martin-Gropius-Bau Gallery in Berlijn.

In de herfst van 2005 verscheen haar eerste volwaardig fotoboek ‘Jezus and the Cherries‘ en in 2008 bracht ze twee nieuw boeken uit ‘What still Remains‘ en ‘One Day in November‘ opgedragen als een visueel eerbetoon aan Gisèle Freund die dat jaar honderd zou zijn geworden.

In haar werk onderzoekt Jessica Backhaus vooral de vaak over het hoofd geziene gegevens die je kan aantreffen in het dagelijks leven. Haar werk typeert de studie van de nostalgie, waarbij zowel naar het verleden als naar het heden wordt verwezen. Het is de eerste maal dat deze Duitse fotografe, die in New York woont, in ons land exposeert.

Praktisch:

Jessica Backhaus: ‘One Day in November’, Stieglitz19 – Klapdorp 2 – 2000 Antwerpen. Gratis toegankelijk van zondag 13 mei tot en met zondag 17 juni 2012. Open op vrijdag van 16 tot 18 uur. Zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

take down
the paywall
steun ons nu!