Nieuws, Cultuur, Lokaal, Antwerpen, Frank-Ivo van Damme, Ekerse graficus, Retrospectieve -

Retrospectieve Frank-Ivo van Damme

EKEREN – De -tot in het verre China- bekende Belgische graficus, Frank-Ivo van Damme (° Merksem 1932) wordt op 2 september 2012 tachtig. Naar aanleiding van die verjaardag organiseert het district Ekeren, waar de kunstenaar woont, een retrospectieve rond leven en werk van deze sympathieke persoonlijkheid.

donderdag 26 april 2012 16:15
Spread the love

Enkele honderden mensen waren opgedaagd om de voor-opening van de tentoonstelling bij te wonen; die loopt nog tot en met zondag 20 mei in het kunstencentrum ‘Hof de Bist’. Deze bijzondere, minzame man heeft inderdaad vele vrienden en bewonderaars. Frank maakte dan ook van de gelegenheid gebruik om zijn verjaardag alvast te delen met de aanwezigen en maakte er meteen een schitterend feest van.

Pijpkruid

Van Damme studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Hij was laureaat van het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten van Antwerpen in 1962 en van het Plantin Genootschap te Antwerpen in 1971. Hij was de stichter en uitgever van het jongerentijdschrift Pijpkruid (1948-1958) en stichter van de  ‘Vrije Vesper Tekenschool Merksem’, die uitgroeide tot de Stedelijke Academie voor Plastische Kunsten te Merksem, waar hij directeur was tot in 1992.
 

Ex-librissen

Van Damme werd wereldwijd bekend voor zijn grafische kunsten, maar bovenal voor zijn ruim 800 ex-librissen in houtsnede of kopergravure. Veel van zijn hout- en kopergravures zijn erotisch getint en erg in trek bij verzamelaars. Zijn interesse in wereldliteratuur kan men terugvinden in al zijn werken; dit geldt evenzo voor de Griekse en Romeinse mythologie. Van Damme zoekt als kunstenaar vooral naar een evenwicht tussen zijn werk en bijbehorende teksten die het werk ondersteunen.

Muurschilderingen

Hij is ook striptekenaar. Zijn eerste strip tekende hij in 1953 voor het studentenmagazine ‘Deze tijd‘ te Leuven. Het echte debuut kwam er in 1962 met het tekenen van ‘De plastieken uil’ in MK-Het Weekblad. Hij tekende het hoofdpersonage ‘Bart’ naar zichzelf. Voor hetzelfde weekblad tekende hij ook ‘De Mississippikever’ en ‘Voorbarig vonnis’, een strip naar de eerste ‘Parijs-Madrid-race’ in 1903.

Hij maakte decors en kostuums voor het Reizend Volkstheater en voor stoeten en hij toverde muurschilderingen en hij ontwierp massa’s brochures, boekomslagen, uitnodigingen en divers grafisch werk. Zijn creativiteit kwam ook aan bod in de animatiefilm en in pop-up. Als kunstenaar werd hij meermaals bekroond. Verschillende monografieën belichten zijn grafisch oeuvre. Hij illustreerde talrijke boeken en maakte tientallen portretten van auteurs, kunstenaars en musici.

Shanghai

In 2009 werd nog een overzichtstentoonstelling -met zijn ex-librissen- georganiseerd in Shanghai. Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Frank-Ivo van Damme bracht Francis Dirix een boek uit met ex-librissen, met als titel Houtblokverhalen. Frank is gehuwd met de bekende kalligrafe Joke van den Brandt (°Turnhout 1973) die curator was van deze retrospectieve, die in feite een welverdiende hommage is aan deze, tot ver buiten onze grenzen, befaamde Ekerse kunstenaar.

Praktisch:

80 jaar Frank-Ivo van Damme -Kunstencentrum Hof de Bist, Veltwijcklaan 252, 2180 Ekeren-. De tentoonstelling loopt van zaterdag 21 april 2012 tot en met zondag 20 mei 2012: gratis toegankelijk op woensdag en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur, op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!