25 maart - Griekse nationale feestdag voor lege straten in Athene
Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Politiek, Griekenland, Antiregeringsprotesten -

Griekse nationale feestdag rustig verlopen in Athene, elders onrustig

Door de zware veiligheidsmaatregelen, is de parade tijdens de Griekse nationale feestdag zonder incidenten verlopen in de Griekse hoofdstad. Hetzelfde kan niet worden gezegd van de rest van Griekenland. Een verslag en veel beeldmateriaal.

zondag 25 maart 2012 20:28
Spread the love

Terwijl de Griekse ex-premier Georgos Papandreou op dit ogenblik met zijn Socialist International samen zit om de geest van het Tahrir-plein in herinnering te houden, werd er dit weekend alles aan gedaan om de geest van het Syntagmaplein van het voorjaar van 2011 zeker niet in herinnering te brengen. Het plein en de omringende straten werden tijdens de legerparade vandaag 25 maart hermetisch afgesloten, zodat er zeker geen misnoegde burger in staat zou zijn om yoghurt naar de politici te gooien. De draconische veiligheidsmaatregelen hebben hun werk gedaan: niemand had zin om naar het centrum van de hoofdstad af te zakken en er werd geparadeerd voor politici en een politiemacht. Het volk, dat de rekening gepresenteerd zal krijgen, bleef thuis.

Geslaagde parade

Minister van Defensie Dimitris Avramopoulos sprak van een geslaagde parade, één van de mooiste die hij al had gezien. Op de openbare televisie werd er met geen woord gerept over de veiligheidsmaatregelen, maar op twitter waren de vergelijkingen met Noord-Korea niet van de lucht. Voor vele Grieken heeft de huidige regering zich nu openlijk als een junta gemanifesteerd: burgers verbieden om een parade bij te wonen ter herinnering van de “offers die het Griekse volk heeft gebracht” (zo wordt het door de politici in ieder geval vaak verwoord) is iets wat je niet verwacht van een democratisch regime. Je hoorde dan ook heel wat burgers de slogan van 1973 herhalen, toen de junta een opstand in de Atheense polytechnio neersloeg: “????, ???????, ?????????” (brood, onderwijs, vrijheid) en ook “de junta is niet geëindigd in 1973”.

Griekse burgers mogen het Syntagmaplein niet op tijdens de viering van de nationale feestdag.

President Papoulias, die bij de vorige nationale feestdag op 28 oktober (Griekenland heeft 2 nationale feestdagen) nog werd uitgescholden voor verrader, had het vandaag in zijn toespraak tegenover een lege straat over het feit dat de Grieken de tegenspoed zullen overwinnen door de economische crisis te overwinnen en meer solidariteit van hun Europese partners partners af te dwingen, net zoals ze hadden gedaan toen ze tegen de Ottomanen vochten.

“Vandaag is het Griekse volk verwikkeld in een zwaar gevecht,” zei Papoulias. “AL deze jaren had niemand in beschaafd Europa zich durven inbeelden dat Grieken een dergelijk mirakel zouden kunnen voltooien. Net zoals toen, zullen we nu overwinnen. Met eenheid en medeleven zullen we overwinnen.”

De Grieken zelf hebben zich zelden door hun staatshoofd zo voor schut gezet weten worden.

Rustig in Athene, iets minder rustig buiten de hoofstad

Alle ogen waren vandaag gericht op Athene, maar ook in de rest van Griekenland wordt geparadeerd tijdens deze 25ste maart. Dat verliep niet overal even vlot. In Herkalio, op Kreta, moest de oproerpolitie ingrijpen toen boze burgers de versperringen van de politie trachtten de doorbreken. De politie gebruikte traangas.

In Rethymnon, ook op Kreta, had de parade 45 minuten vertraging omdat de burgers eisten dat de politici opkrasten voor er werd gemarcheerd.

In Chalkyda, een stad ongeveer 90 km ten noorden van Athene, stapten leerlingen in de optocht op met pleisters over hun mond.

Hieronder volgt een overzicht van filmpjes met protestacties over heel Griekenland.

In Thessaloniki verdreef het volk de politie. 40 mensen werden in handboeien weggeleid.

In Patras kwam het tot een handgemeen tussen betogers en de politie. Er werden verschillende mensen opgepakt.

In Kozani, in Noord-West Griekenland, werden de lokale politici uitgejouwd.

In Volos kozen de politici en clerici eieren voor hun geld toen er te veel reactie kwam van het volk.

Ook in Larissa heel wat spanningen. Een aantal mensen werd opgepakt.

In Xanthi werd de optocht even verstoord.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!