Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Antwerpen, Diamantsector, Diamantmuseum, Provincie Antwerpen, Erfgoed, Museumbeleid -

Diamantmuseum verdwijnt uit Diamantwijk

ANTWERPEN – Het Diamantmuseum sluit zijn 40-jarig bestaan en 10-jarige bedrijvigheid aan het Astridplein in schoonheid af. Het museum moet plaats ruimen voor de Koningin Elisabethzaal die wordt uitgebreid en gerestaureerd. Tot er een nieuwe locatie voor het museum wordt gevonden, krijgen de topstukken tijdelijk onderdak in het Diamantpaviljoen aan het MAS.

maandag 5 maart 2012 14:45
Spread the love

Daarmee verdwijnt het museum voorgoed uit de Antwerpse diamantwijk, omdat de nieuwe locatie wellicht op het Antwerpse Zuid of elders in de stad zal worden gebouwd. In de diamantsector, die in de stationswijk is gelegen, wordt het nakende verdwijnen van het museum nu al als een gemis ervaren.

Belgische juwelenhuizen

De provincie, die eigenaar is van het museum, gaat tijdens de sluiting, zowel via virtuele kanalen als op diverse locaties in de stad Antwerpen en de Antwerpse Kempen, initiatieven organiseren om het publiek unieke diamantervaringen te laten beleven in de regio Antwerpen, nog steeds het wereldcentrum voor diamant.

Om het afscheid op het Astridplein met luister te vieren, wordt de bezoeker tot maandag 30 april 2012 getrakteerd met een overzicht van de topstukken uit de eigen collectie. Deze museale collectie bestaat uit een gevarieerde verzameling diamantjuwelen, gaande van Vlaamse Hartjes, over juwelen van de hand van Belgische juweelhuizen – zoals het Brusselse huis Wolfers Frères of het Antwerpse huis Ruys – en internationale juweelhuizen zoals Cartier of Chaumet, tot pronkstukken als het 17de eeuwse corsagejuweel of de pauwenbroche van Baugrand.

Pareltjes

Daarnaast verwent het museum zijn publiek met pareltjes uit verschillende Belgische collecties. Dit overzicht brengt de mooiste diamantjuwelen samen uit Belgische collecties, met de medewerking van verschillende privéverzamelaars waaronder de collecties van Boghossian, de Sint-Carolus-Borromeuskerk, het juweelhuis Antony en de collectie Zeberg.

Helden

De laatste week van april wordt ingezet met een deelname aan de Erfgoeddag onder het thema ‘Helden. Iedereen Diamant’. Het Diamantmuseum is die zondag 22 april 2012 gratis te bezoeken tussen 10 en 18 uur. In aansluiting hierop nodigt het museum iedereen die de naam Diamant, Slijper, Deslyper, Desnyder of De Snijder draagt uit om het Diamantmuseum tussen zondag 22 april en maandag 30 april gratis te bezoeken. Op vertoon van een identiteitsbewijs ontvangen deze bezoekers een gratis diamantpakket.

Hiaat

En daarna is het onherroepelijk afgelopen zodat Antwerpen na het definitief opdoeken van het Etnografisch Museum, het Volkskundemuseum en het Scheepvaartmuseum, alweer een museum verliest. Met de tijdelijke sluiting van het Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) is het museumlandschap in de Scheldestad nu meer dan gehalveerd.

Ook het Modemuseum in de Nationalestraat en het Zilvermuseum in Deurne moeten wegens plaatgebrek straks de deuren sluiten. En tot de provinciale overheid een nieuwe locatie heeft gevonden voor haar musea in de stad is er anno 2012 een nooit gezien hiaat omstaan in het museumaanbod in de stad Antwerpen.

Een fenomeen waarbij heel wat waarnemers, die het cultuurleven in de Sinjorenstad opvolgen, niet zonder zorgelijkheid de wenkbrauwen doet fronsen over zoveel dommigheid binnen het provinciale cultuurbeleid.

Praktisch: Pareltjes uit Belgische Collecties – Diamantmuseum Antwerpen, Koningin Astridplein 19-23, 2018 Antwerpen – Tot en met maandag 30 april 2012 – Gesloten op woensdag.

take down
the paywall
steun ons nu!