Schaamlapje
Griekenland, Banken, Europese Unie, Imf, Eurocrisis, Besparingen -

Schaamlapje

donderdag 9 februari 2012 20:30
Spread the love

De ironie compleet speelt Griekenland de hoofdrol in de Griekse tragedie die Europa treft. Of het nu een schulden, Euro- of  dan wel economische crisis, doet er weinig toe. Het oude continent davert op zijn grondvesten nu het genadeloos overgeleverd wordt aan de grillen van de financiële markten. Wat ooit voorbehouden leek voor ontwikkelingslanden, blijkt nu ook bij ons mogelijk. Het grootkapitaal dat speculeert tegen landen – groot en klein – en brengt zonder schroom hele bevolkingen tot de bedelstaf.

Het voorbije jaar doken met de regelmaat van de klok berichten op over noodleningen die Athene nodig zou hebben om het bankroet af te wenden. Enkele tientallen miljarden, later honderd, nu opnieuw 130 miljard (1).

Deze steun komt er niet zomaar. In ruil voor de leningen kreeg het Griekse volk keer op keer ongemeen harde besparingsmaatregelen opgelegd (2). De rampzalige gevolgen van het beleid zijn bekend. Om de financiële markten en de overige Eurolanden te sussen wordt de Griekse maatschappij terug in de tijd gekatapulteerd. Sociale voorzieningen worden gesloopt terwijl het land en de infrastructuur voor een appel en een ei in buitenlandse handen overgaan. De haven van Athene is intussen Chinees, de telecomsector Duits (3). Sommigen deden dankzij de Griekse crisis alvast goeie zaken.

Kaakslag

Wat plaatsvindt, is echter niet alleen een kaakslag voor de modale Griek, maar eigenlijk iedere modale Europeaan. Niet alleen de doorsnee Grieken die in de Europese pers op leugenachtige wijze afgeschilderd worden als parasieten en profiteurs, maar evenzeer de Europese bevolking in haar geheel wordt in deze schuldencrisis gepakt (4). De recente uitspraken van Europees commissaris Neelie kroes over de nieuwe schijf van 130 miljard is hier wel tekenend voor.

Wanneer de Grieken zichzelf kapot moeten besparen, zo luidt de redenering, dan is dat omdat Nederlandse, Duitse en andere Europese politici hun bevolkingen er moeten van overtuigen dat de Grieken die 130 miljard wel verdienen (5). De Grieken moeten hun goede wil tonen aan de andere Europeanen om te bewijzen dat ze die nieuwe lening wel verdienen.

Meteen wordt de Europese bevolking een schaamlapje voor het ronduit schandalige beleid van de Europese commissie en bij uitbreiding de hele Europese politieke elite die blijft vasthouden aan een beleid dat zijn failliet intussen al bewezen heeft (6). De massale besparingen – de Griekse werknemers worden o.a. geacht tot 25 % van hun loon in te leveren, terwijl een ambtenaar er nu al gemiddeld amper 850 Euro verdient – zijn hoegenaamd geen antwoord op de crisis (7). Dat is geen communistische propaganda, zelfs op het Wereld Economisch Forum in Davos vorige week was men het er over eens dat de draconische besparingen geen oplossing bieden (8). Toch blijft de EU verder meegaan in het oude neoliberaal verhaal.

Drama

Des te schandelijker wordt het gegeven wanneer men verder kijkt dan louter de Griekse kwestie. De 130 miljard Euro die de Europese belastingbetaler volgens Europees commissaris Neelie Kroes op tafel legt om Griekenland te redden zijn weinig meer dan een nieuwe transfer van belastinggelden van de burger naar de grote financiële instellingen. Want daar gaat het om, de grootbanken die via hun mannetjes in het Griekse staatsbestel de voorbije jaren de Grieken massaal leningen aansmeerden moeten en zullen deze terugkrijgen (9). Dat Griekse kinderen ondervoed raken of diabetici hun medicijnen niet langer kunnen betalen doet er weinig toe (10). De barbarij viert opnieuw hoogtij in Europa en opnieuw is het de bevolking die de tol betaalt.

Met de Griekse crisis is de Europese bevolking tot het uiterste herleid tot een schaamlapje om het falend beleid van de gediscrediteerde Europese politieke en economische elite te verhullen. Griekenland gaat niet ten onder aan een te weelderig sociaal beleid voor de doorsnee bevolking (11). Griekenland gaat ten onder aan het falend beleid van de Griekse en Europese elite (13). Griekenland gaat ten onder aan een economisch systeem wiens enige resultaat een steeds grotere concentratie van rijkdommen in de handen van een steeds kleinere elite is, gekoppeld aan een steeds grotere verarming voor de rest van de bevolking. En eens te meer wordt de bevolking, hier en ginder, voorgewend als zijnde verantwoordelijk voor de rampzalige toestand waarin ze zich bevind.

De klassieke Griekse cultuur was de voorbije vijfhonderd jaar in vele zaken de leidraad voor Europa. Griekenland was vaak een voorbeeld voor Europa en illustreerde hoe het kon of, zoals nu, hoe het kon verkeren. Hoog tijd dat de Europese burgers zichzelf hier bewust van worden, anders zouden we op termijn wel eens allemaal Grieken kunnen worden.

————————————————————–

Noten:

(1) De Standaard, 04 februari 2012, Griekenland heeft meer geld nodig, http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=K53LOJ2M
(2) dewereldmorgen.be, 30 april 2010, Nieuwe ‘hardvochtige’ besparingen treffen Grieken, https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/04/30/nieuwe-hardvochtige-besparingen-treffen-grieken
(3) Der Spiegel, 16 november 2011, „Good friends are there to help” – Chinese Investors Take Advantage of Greek Crisis, http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,797751,00.html
beurscourant.nl, 06 juni 2011, Deutsche Telekom start met kopen Griekse staatsbedrijven; belang in OTE wordt vergroot,  http://www.beurscourant.nl/nieuws/aandelennieuws/artikel/2011/06/06/627299/Deutsche+Telekom+start+met+kopen+Griekse+staatsbedrijven%3B+belang+in+OTE+wordt+vergroot
(4) Het Laatste Nieuw, 25 juni 2011, Hebzucht, fraude en verspilling liggen aan basis Griekse crisis,  http://www.hln.be/hln/nl/3424/Economie/article/detail/1283656/2011/06/25/Hebzucht-fraude-en-verspilling-liggen-aan-basis-Griekse-crisis.dhtml
(5) De Standaard, 07 februari 2012, Eurocommissaris Neelie Kroes: ‘Eurozone kan zonder Griekenland’, http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120207_053
(6) dewereldmorgen.be, 07 februari 2012, Niet Griekenland maar Europa is failliet, https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/07/niet-griekenland-maar-europa-failliet
(7) idem, Trends, 06 februari 2012, ‘Merkozy’ voert druk op Griekse ketel ophttp://trends.knack.be/economie/nieuws/beleid/merkozy-voert-druk-op-griekse-ketel-op/article-4000040094672.htm
(8) dewereldmorgen.be, 28 juni 2011, Een handvol essentiële cijfers om de Griekse crisis te begrijpen, https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/06/28/een-handvol-essenti-le-cijfers-om-de-griekse-crisis-te-begrijpen
(9) dewereldmorgen.be, 28 juni 2011, Een handvol essentiële cijfers om de Griekse crisis te begrijpenhttps://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/06/28/een-handvol-essenti-le-cijfers-om-de-griekse-crisis-te-begrijpen […]Door de besparingen gaat de economie verder kopje onder. De werkloosheid steeg in één jaar tijd met 40 procent en bedraagt nu 16,2 procent. Meer dan 40 procent van de jongeren onder de 24 zit werkloos thuis. […] Europese banken hebben nog eens verkeerd gegokt en lopen grote risico’s in Griekenland. Dexia is voor 4,9 miljard euro blootgesteld aan Griekse staatsobligaties. De blootstelling van Duitse banken aan Grieks schuldpapier bedraagt mogelijk 20 miljard euro. Franse banken zouden zo’n 15 miljard euro aan Grieks staatspapier bezitten. “We doen alsof we Griekenland helpen, maar in feite helpen we onze eigen banken” […]
(10) De Morgen, 12 december 2012, Griekse schoolkinderen krijgen gratis maaltijd, http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1361798/2011/12/12/Griekse-schoolkinderen-krijgen-gratis-maaltijd.dhtml
New York Times, 26 december 2011, Fiscal Crisis Takes Toll on Health of Greeks, http://www.nytimes.com/2011/12/27/world/europe/greeks-reeling-from-health-care-cutbacks.html?pagewanted=all
(11) dewereldmorgen.be, 27 januari 2012, Wie dokt de rekening van de banken? Inzet van actiehttps://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/01/27/wie-dokt-de-rekening-van-de-banken-inzet-van-actie

take down
the paywall
steun ons nu!