Nieuws, Wereld, Politiek, Occupy Wall Street, Makana, Occupy Honolulu, APEC, Occupy with Aloha, Asia Pacific Economic Cooperation, TPP, Trans-Pacific Partnership -

Occupy-protest sluipt binnen op APEC-top

HONOLULU – Het wordt moeilijker en moeilijker voor wereldleiders om de ogen gesloten te blijven houden voor de wereldwijde golf van Occupy-protesten. Tijdens het galadiner op de 'Asia Pacific Economic Cooperation'-top in Hawaï herinnerde zanger-gitarist Makana de leiders van 21 landen er op meesterlijke wijze nog eens fijntjes aan waar het voor de 99 procent om draait.

dinsdag 15 november 2011 12:20
Spread the love

Occupy Honolulu

Terwijl VS-president Barack Obama zaterdag leiders van 21 landen ontving tijdens een galadiner op de APEC-top te Honolulu, Hawaï – onder wie de premiers van Canada, Australië, Japan, Maleisië en China, de vicepremier van Nieuw-Zeeland, de sultan van Brunei, de presidenten van Rusland, Zuid-Korea en de Filipijnen en de Secretario de Economía van Mexico – protesteerde buiten een driehonderdtal activisten van Occupy Honolulu tegen de economische ongelijkheid die de nieuwe handelsovereenkomsten die uit deze top zullen voortkomen, zullen teweegbrengen.

“APEC vertegenwoordigt de zakelijke belangen van de 1 procent die de grondstoffen en arbeid in heel de regio Azië-Pacific uitbuiten”, verklaarde de 64-jarige activist Jim Albertini.

“We moeten in een richting bewegen die de 99 procent ten goede komt – kleinschalige coöperaties, duurzaamheid, geen overheersing door grote bedrijven. De machthebbers hier vertegenwoordigen enkel de belangen van bedrijven, niet van de gewone mens.”

Voortgaande liberalisering van de handel

Tijdens de top hekelde Obama het feit dat de Chinese Yuan met ongeveer 20 à 25 procent ondergewaardeerd is. Waardoor de exportproducten van de VS naar China duur zijn, terwijl China een oneerlijk handelsvoordeel heeft. Voor Obama moet China daarom evolueren naar een marktgebaseerd systeem voor zijn valuta.

Er werden afspraken gemaakt voor de voortgaande liberalisering van de handel. “De budgettaire crisis in Europa en natuurrampen zoals in Japan nopen tot nauwere samenwerking”, verklaarden de leiders in een gezamenlijke verklaring.

“We erkennen dat voortgaande liberalisering van de handel essentieel is voor het bereiken van een duurzaam mondiaal herstel in de nasleep van de wereldwijde recessie van 2008-2009,” verklaarden ze.

Toename van de handel betekent echter ook het openen van markten voor buitenlandse concurrentie. Iets wat sommige landen uit de regio Azië-Pacific maar met tegenzin deden in het verleden. Hoewel de wereldleiders verklaarden de tekenen van toegenomen protectionistische maatregelen in het huidige mondiale handelsklimaat zorgwekkend te vinden, verklaarden analisten daarom dat het nog valt af te wachten of deze beloften ook waargemaakt zullen worden.

Obama heeft tijdens de top wel meer steun verzameld voor de door de VS geleide, regionale handelsovereenkomst, het Trans-Pacific Partnership (TPP). Na Japan – dat als derde grootste wereldeconomie de overeenkomst legitimiteit geeft en er een regionale, economische groep van zou maken die 40 procent groter is dan de EU – gaan ook Canada en Mexico gesprekken aanvatten om handelsbarrières in het kader van dit akkoord te slopen.

Voor de APEC-top behelsde de TPP-overeenkomst enkel kleinere economieën zoals Singapore, Maleisië en Nieuw-Zeeland. China zit opvallend niet in de overeenkomst. Het is ook niet waarschijnlijk dat China spoedig tot deze gesprekken zal toetreden.

China herhaalde wel zijn engagement voor APEC’s langetermijndoel: een Vrijhandelszone Azië-Pacific met alle 21 APEC-leden.

Occupy with Aloha

Terwijl er buiten gedemonstreerd werd, trad in het zwaarbewaakte Hale Koa-hotel waar het diner plaatsvond de bekende Hawaïaanse zanger-gitarist Makana op. In 2009 trad hij al eens op in het Witte Huis. In plaats van nu louter de instrumentale muziek te brengen die hem gevraagd was te spelen tijdens het galadiner zaterdagavond, protesteerde hij op zijn manier.

Tijdens het diner opende hij zijn vest en ontblootte een T-shirt met het opschrift Occupy with Aloha. Aloha, wat genegenheid, liefde, vrede, mededogen en barmhartigheid betekent.

Na een uur van ambient gitaarmuziek en Hawaïaanse muziek gebracht te hebben, besloot hij over te gaan op muziek die meer resoneerde met de betekenis van de gelegenheid.

Hoewel het niet makkelijk was, konden er beelden gemaakt worden van het optreden doordat een app om gitaren te stemmen op een mobiele telefoon van iemand van de band geïnstaleerd was. Hierdoor werd deze niet door de geheime dienst in beslag genomen.

We Are The Many

Eerst bracht Makana enkele verzen uit het lied Kaulana Na Pua. Dit is een bekend Hawaïaans protestlied uit 1893 tegen de annexatie van Hawaï door de VS nadat koningin Lili‘uokalani op 17 januari van dat jaar van de troon werd gestoten.

Vervolgens ging hij over op Dylans All Along the Watchtower, over Stings Fragile om uiteindelijk zijn protestlied We Are The Many te brengen dat hij eerder die dag had uitgebracht en waarvoor hij de inspiratie vond tijdens een bezoek aan Occupy Wall Street.

Gedurende 45 minuten bracht hij dit lied in verschillende variaties. De gedachte dat zijn actie wellicht betekende dat hij nooit meer gevraagd zou worden door het Witte Huis, kon hem niet tegenhouden. Makana vond dat dit iets was wat hij moest doen.

“Mijn doel was niet om de gasten op een beledigende manier te storen, maar om subliminaal hun oren en de hele atmosfeer op het diner te vullen met een boodschap die misschien gunstiger wordt ontvangen op een onbewuste manier”, verklaarde Makana.

Met zijn lied nam Makana zeemzoet de verzamelde wereldleiders ongezouten op de korrel en vertolkte hij de volhardendheid die leeft bij de Occupy-beweging. De volledige tekst van het nummer vind je onderaan.

“Het protocol was zodanig dat iedereen zichzelf onder controle hield, maar nu en dan kreeg ik vreemde, verwarde blikken van staatshoofden”, verklaarde hij.

Het voelde juist aan

“Het was een ongelooflijke ervaring om deze woorden tot een zaal gevuld met deze mensen te zingen”, verklaarde hij.

“Ik begon eerst zeer subtiel te zingen: ‘Ye come here, gather ’round the stage. The time has come for us to voice our rage …,’ en realiseerde me toen: ‘hé, ik ben niet in de problemen gekomen!’ Dus speelde ik het opnieuw in een gewijzigde versie en dat uiteindelijk gedurende ongeveer 45 minuten. Het was een episch gevoel.”

“Het voelde juist aan. Mijn oom zei me altijd: ‘Zing wat er in je hart is. […] Speel wat je denkt dat goed is voor [het publiek].’ Dat is wat ik deed. Ik vond het vreemd dat ik eerst bang was om het te doen. Ik vond dat verontrustend. Dat is waarom ik het deed. Zie je, ik hou niet van het idee om bang te zijn een lied te brengen dat ik gecreëerd heb. Ik ben nooit in mijn leven bang geweest om een lied te zingen.”

“Als dat de wereld is waar we toe gekomen zijn, waar je bang bent om bepaalde dingen te zeggen in het gezelschap van bepaalde mensen … ik denk dat dat een gevaarlijke plek is om te vertoeven. En om weg te gaan van die plek, moest ik dit lied zingen. En dat is wat ik deed.”

Makana droeg zijn actie op aan iedereen die aan de machthebbers de waarheid wil zeggen, maar die dergelijke gelegenheid niet wordt gegund.

We Are The Many

Ye come here, gather ’round the stage
The time has come for us to voice our rage
Against the ones who’ve trapped us in a cage
To steal from us the value of our wage

From underneath the vestiture of law
The lobbyists at Washington do gnaw
At liberty, the bureaucrats guffaw
And until they are purged, we won’t withdraw

We’ll occupy the streets
We’ll occupy the courts
We’ll occupy the offices of you
Till you do
The bidding of the many, not the few

Our nation was built upon the right
Of every person to improve their plight
But laws of this Republic they rewrite
And now a few own everything in sight

They own it free of liability
They own, but they are not like you and me
Their influence dictates legality
And until they are stopped we are not free

We’ll occupy the streets
We’ll occupy the courts
We’ll occupy the offices of you
Till you do
The bidding of the many, not the few

You enforce your monopolies with guns
While sacrificing our daughters and sons
But certain things belong to everyone
Your thievery has left the people none

So take heed of our notice to redress
We have little to lose, we must confess
Your empty words do leave us unimpressed
A growing number join us in protest

We occupy the streets
We occupy the courts
We occupy the offices of you
Till you do
The bidding of the many, not the few

You can’t divide us into sides
And from our gaze, you cannot hide
Denial serves to amplify
And our allegiance you can’t buy

Our government is not for sale
The banks do not deserve a bail
We will not reward those who fail
We will not move till we prevail

We’ll occupy the streets
We’ll occupy the courts
We’ll occupy the offices of you
Till you do
The bidding of the many, not the few

We’ll occupy the streets
We’ll occupy the courts
We’ll occupy the offices of you
Till you do
The bidding of the many, not the few

We are the many
You are the few

Tekst en muziek zijn van Makana. Je kan het nummer gratis downloaden op zijn webstek.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!