Lokaal, Gent, De Centrale, Gent -

Ivo Papasov zorgt voor Bulgaarse huwelijkssfeer in de Centrale

GENT - Het Genste intercultureel centrum de Centrale trakteerde zijn leden zaterdag op een huwelijksfeest ... Orkestmeester van dienst was Ivo Papasov & His Bulgarian Wedding Band.

maandag 26 september 2011 14:40
Spread the love

Ivo Papasov is een levende legende in zijn thuisland Bulgarije, maar ook bij ons wordt hij beschouwd als een echt fenomeen. Hij werd geboren in 1952 in Kardzhali (in het zuiden van Bulgarije, dicht bij de Griekse en Turkse grens) en stamt af van Turkse Roma.

In het midden van de jaren zeventig sticht hij de band Trakiya en wordt op slag één van de meest toonaangevende figuren op het vlak van de Balkan-huwelijksmuziek. Het is niet uitzonderlijk dat koppels een nieuwe datum kiezen voor hun huwelijk zodat dit kan plaatsvinden op een dag dat er een plaats vrij is in de muzikale agenda van Ivo Papasov!

Hoewel zijn muziek gebaseerd is op traditie speelt ze zich volledig af in het heden, met eclectische melodieën en verbluffende technische snufjes.

Hij wordt bewonderd voor zijn technisch en creatief talent, maar Papasov is vooral bekend voor zijn meesterlijke, breed opgezette improvisaties, zijn uithoudingsvermogen, zijn gewaagd snel tempo, zijn poging om jazz te benaderen (hij noemt o.a. Benny Goodman, Charlie Parker en David Sandborn als inspiratiebronnen) en niet in het minst, zijn ongelofelijke charisma.

Ooit schreef een Bulgaarse journalist dat “de concerthal letterlijk uit zijn voegen barstte toen Ivo Papasov, ‘de onbetwiste koning’, het podium betrad”. In 2005 won hij de BBC Audience Award voor de beste World Music-artiest van dat jaar.

Ivo Papasovs Wedding Band bestaat uit Maria Karafizieva (zang), Matyo Dobrev Kaval (fluit), Ateshghan Yuseinov (gitaar), Nesho Neshev (accordeon), Vasil Mitev (keyboards & gadulka) en Salif Ali (percussie).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!