© Walter Van Beirendonck
Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Modemuseum, Walter Van Beirendonck -

Walter Van Beirendonck claimt Antwerps Modemuseum

ANTWERPEN - Het Antwerpse Modemuseum presenteert een eerste grote overzichtstentoonstelling over het werk van de Antwerpse modeontwerper Walter Van Beirendonck.

woensdag 7 september 2011 12:25
Spread the love

Walter Van Beirendonck bouwde de afgelopen dertig jaar een indrukwekkende internationale carrière uit. Dat is het minste wat je ervan kan zeggen.

Hij geldt bovendien als het buitenbeentje van de Antwerpse mode en werd internationaal bekend vanwege zijn kleurrijke collecties en vooral zijn spectaculaire defilés in Parijs in de jaren 1990 onder het W.&L.T.-label en de maatschappijkritische thema’s die hij in zijn ontwerpen aansnijdt.

Leefwereld

Van Beirendonck combineert in zijn werk de meest uiteenlopende inspiratiebronnen die gaan van technologie, kunst, popcultuur en zelfs etnografie.

De tentoonstelling geeft naast een selectie van de meest bijzondere silhouetten uit Van Beirendoncks collecties een overzicht van zijn leefwereld, zijn inspiratiebronnen en projecten.

Aan de hand van verschillende thema’s gaat de tentoonstelling dieper in op het verhalende karakter van zijn oeuvre, zijn fascinatie voor etnografie, spiritualisme en het bovennatuurlijke, rituelen, sciencefiction en technologie.

Seksualiteit

De overzichtstentoonstelling toont hoe de ontwerper de grenzen van de schoonheid aftast en zijn eigen invulling geeft aan door de maatschappij opgelegde denkbeelden met betrekking tot onder meer gender en seksualiteit en hoe hij actuele thema’s als ecologie, aids of massaconsumptie verwerkt in zijn collecties en presentaties.

U2

Er wordt ook aandacht besteed aan de diverse projecten waaraan Walter Van Beirendonck werkte zoals de kostuums die hij in 1997 ontwierp voor U2’s PopMart Tour.

Speciaal voor de tentoonstelling werkte Van Beirendonck samen met modefotograaf Nick Knight en stylist Simon Foxton. In samenspraak met het Britse mannenmodeblad GQ Style werkte de ontwerper een nieuw foto- en videoproject uit dat in het Modemuseum in primeur wordt vertoond.

Praktisch: Walter Van Beirendonck – Dream the worldawake, Modemuseum Antwerpen – Nationalestraat 28, van woensdag 14 september 2011 tot en met zondag 19 februari 2012.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!