Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Fototentoonstelling, Fotografiemuseum, Frank Philippi, Peter Lindbergh, Visionaire, Modefotografie -

Mode en Belgische fotografie in het Fotomuseum

ANTWERPEN - Het Provinciaal Museum voor Fotografie op het Antwerpse Zuid brengt in zijn wintertentoonstelling eer aan de recent overleden Belgische fotograaf Frank Philippi en maakt in zijn expositieruimtes plaats voor werk van modefotograaf Peter Lindbergh en het modetijdschrift 'Visionaire'.

dinsdag 30 augustus 2011 12:30
Spread the love

Frank Philippi (Antwerpen 1921 – Oostende 2010) maakte bij het grote publiek naam als mode- en reclamefotograaf. In 1945 opende hij een eigen fotostudio in Antwerpen. In 1962 verhuisde hij naar Brussel waar hij in de advertentiefotografie een breder draagvlak vond.

G 58

Philippi zette samen met enkele tijdgenoten de naoorlogse fotografie in België op de kaart. Hij beoefende alle fotografische genres, van portret- en naaktfotografie tot product- en industrieel reclamewerk, maar maakte ook tijd voor straatfotografie, architectuur, reportage, mode en vrij werk.

Hij koos bij deze activiteiten doelbewust voor een pure esthetische benadering en was gepassioneerd door nieuwe trends. De auto, de jukebox en Expo ’58 komen vaak terug in zijn werk. Zijn speelse en bekoorlijke beelden geven de vernieuwing en de geest van de jaren 1950 tot 1970 treffend weer.

Hij was ook stichtend lid van het collectief G 58 waardoor hij zijn artistieke werk kon tentoonstellen en andere kunstenaars kon portretteren. Het Fotomuseum bewaart het archief van deze fotograaf uit de periode 1948-1970 en presenteert in de overzichtstentoonstelling een deel van zijn veelzijdig oeuvre.

Topmodellen

De internationaal geprezen fotograaf Peter Lindbergh heeft het modelandschap de voorbije 25 jaar mee bepaald. Zelf omschrijft hij mode als een excuus om een beeldend verhaal te vertellen. Referenties aan de film- en fotografiegeschiedenis zijn daarbij nooit veraf. Lindbergh breekt radicaal met de traditie van de afstandelijke modefotografie.

Zijn foto’s zijn krachtig, speels, onverbloemd, sensueel en breekbaar. Zijn melancholische beelden werpen een blik op de innerlijke essentie van topmodellen als Linda Evangelista, Tatjana Patitz of Kate Moss. Alle overbodige details of dominante achtergronden zijn weggehaald uit de zwart-witte foto’s waar deze fotograaf expliciet voor kiest. Hij gaat daarbij op zoek naar de kwetsbare persoon achter de cultus en toont onverbloemd dat echte schoonheid niet perfect is.

Visionaire

In samenwerking met het Antwerpse Provinciaal Modemuseum wordt op deze tentoonstelling een selectie getoond van het nog vrij jonge New Yorkse Fashion & Art Magazine Visionaire. Dit tijdschrift is toonaangevend, een beetje decadent soms, maar steevast compromisloos en luxueus. Internationale modeontwerpers, art directors en topfotografen, onder wie Peter Lindbergh, werkten er aan mee.

Visionaire werd in 1991 opgericht door James Kaliardos, Cecilia Dean en Stephen Gan. Het magazine is ondertussen een begeerd item geworden voor verzamelaars en verschijnt drie maal per jaar in een gelimiteerde en genummerde oplage van ongeveer drieduizend exemplaren.

Elke editie is een kunstobject en een totaalproject waarin verschillende disciplines zoals mode, fotografie, kunst, design en muziek naast elkaar staan en evenwaardig worden behandeld. Zo verlegt Visionaire de grenzen van het concept: tijdschrift, waardoor elk nummer uniek is door zijn extravagante vormgeving en de aangevoerde thema’s.

Met deze tentoonstelling vestigt het museum niet alleen de aandacht op het vaak ten onrechte vergeten gepubliceerde beeld en zijn context, maar eveneens op de verschillende kruisbestuivingen die er bestaan tussen vormgeving, mode en fotografie.

Praktisch:

Peter Lindbergh – Frank Philippi – Visionaire, Museum Fotografie – Waalse Kaai 47 – 2000 Antwerpen, van zaterdag 15 oktober 2011 tot en met zondag 29 januari 2012, open van 10 uur tot 18 uur, maandag gesloten.

take down
the paywall
steun ons nu!