Na jaren weer op het podium

Als een band die zoveel impact had en die zoveel jongeren beïnvloedde, na 10 jaar inactiviteit opnieuw optreedt, is het altijd afwachten hoe het zal lopen. Kunnen ze op het podium nog steeds dezelfde energie vinden als vroeger? En zeker op een festival waar verschillende bands spelen. Komen de vroegere fans nog en hoe reageert de nieuwe generatie?

Zoals u al geraden had, behoor ik duidelijk tot de vroegere fans. Ik keek er dus zeker naar uit, al leerden vorige ervaringen met Cro-Mags, Bold en Judge me dat zo’n comeback wel kan tegenvallen. Niet zo bij Strife!

Energie

De klassiekers van het eerste album ‘One Truth’ uit 1994, bleven dankzij het goede geluid ongelofelijke brokken energie. Een ontketende zanger Rick Rodney (zie foto) stond meteen ook zelf in de moshpit. Aangezien de festivalgangers niet massaal waren afgezakt, kwam dit de sfeer duidelijk ten goede.

Ook uit hun tweede album, het van de straight edge teksten bol staande ‘In This Defiance’ uit 1996 putten ze heel wat nummers.

Op Ieperfest 2011 gaven ze hun laatste optreden van hun twee weken durende tour, die hen vooral in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bracht. Occasioneel spelen ze in de VS nog eens samen, maar het was toch weer van 2001 geleden dat ze nog naar Europa kwamen afgezakt.

Gesprek met Rick en vriendin

Na het optreden had ik een kort gesprekje met de bandleden én de vriendin van Rick. Vroeger speelde zanger Rick Rodney mee in enkele films, maar momenteel is hij - met Walter Van Beirendonk-look - professioneel modefotograaf. Zijn vriendin werkt voor de Huffington Post, een Amerikaanse linkse nieuwswebsite. Al vertelt ze me dat sinds de overname door America On Line (AOL) vele redacteurs al weggingen wegens de redactionele veranderingen.

De toekomst

In het najaar beginnen de bandleden opnieuw met het schrijven van nummers voor het album dat begin volgend jaar verschijnt.

Bewust in het leven

Vroeger waren alle 5 de bandleden overtuigde straight edgers, maar dat is al een hele tijd niet meer zo. "Ons ging het toen om bewust te leven en straight edge hielp daarbij. Vandaag de dag, als late dertigers, hebben we dat 'vasthouden' niet meer nodig. We staan nu nog bewuster in het leven en genieten af en toe van een sigaretje en een biertje."

Hieronder een sfeerbeeld middels een fotoreportage van Vik Bullik.

Verslag, Nieuws, Cultuur, België, Lokaal -

De Amerikaanse hardcoreband Strife op Ieperfest 2011

zondag 14 augustus 2011 15:45
Spread the love

IEPER – Op 12 augustus, de eerste dag van Ieperfest 2011, speelde het Californische Strife op het hoofdpodium. Strife is een legendarische hardcore band die, samen met enkele andere bands, de volledige straight edge beweging in de jaren ’90 domineerde. Destijds waren ze bij het uit Chicago afkomstige platenlabel Victory Records de populairste band naast Earth Crisis en Snapcase.

take down
the paywall
steun ons nu!