Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Plantin-Moretusmuseum, Boekdrukkunst -

Antwerpen: het Plantin-Moretusmuseum

maandag 1 augustus 2011 12:30
Spread the love

ANTWERPEN – Het Plantin-Moretusmuseum is een historisch museum over de drukkersfamilie Plantin-Moretus. Het pand met de drukkerij is gelegen aan de Vrijdagmarkt in Antwerpen.

Het was in de zestiende eeuw de boekdrukkerij Plantijn, gesticht door Christoffel Plantijn. Na zijn dood werd de drukkerij overgenomen door zijn schoonzoon Jan I Moretus. De drukkerij was de ontmoetingsplaats voor tal van geleerden en humanisten als Justus Lipsius en Simon Stevin.

In 1876 verkocht Edward Moretus de drukkerij met volledig inboedel aan de stad Antwerpen en de Belgische staat. Een jaar later kon het publiek het woonhuis en de drukkerij bezoeken.

In 1951 werd het museum heropend nadat het in 1944 zwaar beschadigd was geraakt door een Duitse V2-raket.

In 2002 werd dit museum genomineerd als UNESCO-werelderfgoed en in 2005 effectief op de lijst geplaatst (als eerste museum ooit), omdat dit een historische drukkerij bevat uit de zestiende eeuw, die uitzonderlijk goed is bewaard gebleven.

Het complete huis is uitgerust met Vlaams meubilair en kunstvoorwerpen en veel houtsnijwerk bekleed met goudleer. In de oude drukkerij zijn een aantal authentieke houten drukpersen, waaronder enkele zeer oude Blau-persen. Er worden ruim 600 historische manuscripten bewaard.

Meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627321326392/show/

take down
the paywall
steun ons nu!