Soedanese vluchtelingen in Israël
Verslag, Nieuws, Israël, Vluchtelingen, Dossier:vluchtelingen -

Vluchtelingen krijgen geen medische verzorging in Israël

Israël weigert vluchtelingen medische verzorging, behalve in noodsituaties. Dat zeggen hulporganisaties. Volgens de Hulporganisatie voor Vluchtelingen en Asielzoekers (Assaff) leven naar schatting 35.000 vluchtelingen in Israël.

zondag 3 juli 2011 20:39
Spread the love

De vluchtelingen kunnen voor gewone medische verzorging alleen terecht bij vrijwilligers. “Ze worden beschermd tegen deportatie, maar meer niet”, zegt Shahar Shosham, verantwoordelijke voor vluchtelingen bij de organisatie Physicians for Human Rights-Israel (PHR-I). PHR-I heeft een kliniek in Jaffa. De vrijwilligers, die er maandelijks zevenhonderd patiënten zien, kunnen de vraag nauwelijks aan.

Eritrea en Soedan

Veel vluchtelingen die in Israël zijn terechtgekomen, zijn op de vlucht voor burgeroorlogen, genocide of militaire dictaturen, zegt Assaf. Ze komen uit landen als Eritrea en Soedan. De meeste Afrikaanse vluchtelingen komen in Israël terecht via Egypte; ze het worden het land in gesmokkeld via de Sinaï.

Er bestaan heel wat bewijzen van misbruik van Afrikaanse vluchtelingen op hun reis naar Israël. Op het moment dat ze in Israël arriveren, zijn velen al slachtoffer geweest van foltering, seksuele aanranding of ontvoering door mensensmokkelaars.

Maar eenmaal de grens over zijn de problemen niet voorbij. Duizenden vluchtelingen en asielzoekers hebben geen toegang tot medische verzorging en verzekering. In noodsituaties kunnen ze in ziekenhuizen terecht, maar voor verdere behandeling, voor psychologische problemen of voor langdurige ziektes zoals kanker of aids kunnen ze er niet terecht.

Wie zijn arm breekt bijvoorbeeld, krijgt een gipsverband in het ziekenhuis. “Maar je zult niet opnieuw naar het ziekenhuis kunnen voor een controle of om het gips te verwijderen omdat dit geen noodsituatie meer is”, zegt Shosham.

Bedreiging van Joodse karakter

Israëlische politici duiden de grote aantallen Afrikaanse vluchtelingen en asielzoekers vaak aan als “infiltranten”, die ziektes het land binnen brengen, een gevaar zijn voor Joodse vrouwen en meisjes en het “Joodse en democratische” karakter van het land bedreigen.

“De infiltranten hebben Eilat en Arad veroverd, ze veroveren nu Tel Aviv van noord tot zuid”, zei eerste minister Benjamin Netanyahu begin dit jaar nog. “Het aantal echte vluchtelingen is zeer klein. De stroom vluchtelingen dreigt onze verwezenlijkingen weg te spoelen en ons bestaan als Joodse en democratische staat schade toe te brengen.”

Centrum in Negevwoestijn

De Israëlische regering is nu begonnen met de bouw van een afsluiting langs zijn zuidelijke grens met Egypte. Het plant ook de bouw van een centrum in de Negevwoestijn om vluchtelingen en asielzoekers samen te brengen voor ze naar hun land van herkomst kunnen worden teruggestuurd. Tegenstanders spreken van een openluchtgevangenis.

Volgens Shahar Shosham weerspiegelt de houding van de regering ten aanzien van vluchtelingen en asielzoekers de steeds moeizamer strijd om koste wat kost een Joodse meerderheid te handhaven. “Israël doet er alles aan om een Joodse meerderheid te behouden, het is zeer bang van de vreemdeling, de andere, die niet Joods is.”

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!