De vergadering van 53 Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders in Malabo op 30 juni 2011 (foto: AU)
Verslag, Nieuws, Afrika, Libië -

Afrikaanse Unie verdeeld over Libië

De top van de Afrikaanse Unie in Equatoriaal-Guinea gaat officieel over jeugdwerkloosheid, maar in werkelijkheid vooral over Libië. Het Westen moet direct stoppen met de militaire interventie op hun continent, vinden de leiders – maar niet allemaal.

vrijdag 1 juli 2011 16:28
Spread the love

Ook al kan de excentrieke Libiër, die zich op eerdere toppen uitgaf als ‘Koning der Koningen’, niet zelf aanwezig zijn, toch drukt Khaddafi zijn stempel op de discussies. De leiders zijn verbolgen over de NAVO-interventie, maar ook over de aanklacht die het Internationaal Strafhof (ICC) tegen hem heeft opgesteld.

Strafhof wordt gebruikt

“Het is belangrijk dat het Strafhof niet wordt gebruikt om te proberen een politieke crisis op te lossen”, zei de Keniaanse ambassadeur, Monica Juma. “We geloven dat politieke dialoog de weg voorwaarts is en dat militaire betrokkenheid niet de vrede gaat brengen die we nodig hebben in Libië.”

De Afrikaanse leiders zijn vooral bang dat het vooral Afrikanen zijn die door het Strafhof worden aangeklaagd. Naast Khaddafi is er nog een staatshoofd dat wordt gezocht, namelijk de Soedanese president Omar Al-Bashir.

De Afrikaanse ministers van Buitenlandse Zaken bekritiseren het Strafhof omdat het “er niet in slaagt genoeg bewijs te verzamelen om aan te tonen dat Khaddafi oorlogsmisdaden heeft begaan” en vinden dat het “een instrument van machtige westerse regeringen is om Afrikaanse leiders te straffen en te vernederen.”

De onderaanklager van het Strafhof, Fatou Bensouda, liet in een interview gisteren weten dat zij, een Afrikaanse vrouw, de kritiek onterecht vindt, omdat het nu eenmaal zo is dat de meeste conflicten ook in Afrika plaatsvinden.

Teodoro Obiang

De NAVO-aanvallen op Libië werden veroordeeld door de voorzitter van de Unie, de president van Equatoriaal-Guinea, Teodoro Obiang. “Afrika wenst dat niet-Afrikaanse landen en organisaties die in staat zijn kracht te gebruiken niet tussenbeide komen om Afrikaanse problemen op te lossen zonder voorafgaande consensus in Afrika, omdat het kan resulteren in de schending van internationaal recht.”

Zuid-Afrika lobbyt voor een resolutie die eist dat de NAVO-aanvallen onmiddellijk worden beëindigd. In eigen land en in het buitenland kreeg Zuid-Afrika veel kritiek omdat het in de VN-Veiligheidsraad voor de VN-resolutie 1973 heeft gestemd.

Niet alle Afrikaanse leiders steunen de kritiek. President Abdoulaye Wade van Senegal en Meles Zenawi van Ethiopië zijn wel voorstander van de NAVO-interventie. Mauritanië is het met hen eens en roept Khaddafi op af te treden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!