Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Merksem, Bibliotheek, Voorlezen, Aeyc, Jeugdboekenweek -

Vrijwilligers lezen voor in Antwerpse bibliotheken

ANTWERPEN - Zaterdag 19 maart vond de tweede Leeslekker Voorleessessie plaats in Bibliotheek Park in Merksem. Elke tweede woensdag en derde zaterdag van de maand lezen jonge vrijwilligers kinderen voor in de Antwerpse bibliotheken. Dit jaar past het project in het kader van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad 2011.

donderdag 24 maart 2011 15:35
Spread the love

Twee keer per maand kunnen kinderen in diverse Antwerpse bibliotheken terecht om naar verhaaltjes te luisteren. Het project Leeslekker wordt elk jaar georganiseerd, maar staat nu in het teken van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad.

“We willen kinderen laten zien dat voorlezen echt leuk is. We hopen hen warm te maken om nadien zelf te gaan lezen”, vertelt jeugdmedewerkster Jose Rengwelski.

Jonge vrijwilligers kunnen zich in het begin van het jaar opgeven om voor te lezen. Joke Van Immerseel is vrijwilligster in de bibliotheek van Merksem.

Ze kon haar studie niet meer combineren met scoutsleiding en besloot ander vrijwilligerswerk te zoeken. “Op de site van de stad Antwerpen vond ik allerlei informatie over voorlezen. Omdat ikzelf graag boeken lees, leek het me wel interessant”, vertelt ze.

Geheim

Elke maand staat een ander thema centraal. In maart draait alles rond het thema ‘geheim’, naar aanleiding van de Jeugdboekenweek. “Ik probeer zoveel mogelijk boeken met het opgelegde thema te kiezen. Hierbij probeer ik de boekjes af te stemmen op de leeftijd van het kind. Omdat de leeftijden vaak erg uiteenlopen, neem ik meestal prentenboeken, met weinig tekst. Dat valt altijd in de smaak”, zegt Van Immerseel.

Interesse in lectuur

Alle kinderen zijn welkom, maar vooral kleuters en beginnende lezers nemen deel. Ze moeten geen lid zijn om te komen, maar de meesten zijn dat wel. Ze moeten zich ook niet vooraf inschrijven. Zo hoopt de bibliotheek alle kinderen aan te trekken en hun interesse voor literatuur te wekken.

De Leeslekker Voorleessessies vinden elk jaar plaats, behalve in de zomermaanden. Tijdens de maanden juli en augustus is er ‘Vlieg’, een project dat kinderen enthousiasmeert voor cultuur in ruime zin.

© 2011 – StampMedia – Lynn Symons

take down
the paywall
steun ons nu!