Lokaal, Stampmedia, Hasselt, Genk, Limburg, Zonhoven, Genk, Plastic, Afval, Berthy Janssen, Carnavalsstoet, Christel Buntinx, Toon Eerdekens -

Hasselaar strijdt tegen plastic afval

GENK - Toon Eerdekens uit Hasselt dient na de carnavalsstoet in Zonhoven op 6 maart een klacht in voor het dumpen van plastic en snoep. Nu inspecteert hij ook andere steden en gemeentes, waaronder Genk.

vrijdag 18 maart 2011 12:25
Spread the love

Toon Eerdekens voert al jaren strijd tegen de wegwerpwaanzin. Tot zijn ontzetting vond hij een dag na de opruim van de carnavalsstoet in Zonhoven nog steeds afval in de straten. Hij diende klacht in tegen onbekenden. Eerdekens bezoekt nu andere steden en gemeentes om de ’schade’ na de stoeten op te meten.

“In Genk was er minder plastic uitgestrooid dan in Zonhoven. Ik kwam pas vier dagen na de stoet aan, maar heb niet veel gevonden. Wel vond ik plastic confetti, maar misschien kwam dat van toeschouwers”, verklaart hij.

In papier

Berthy Janssen is commandeur van de stadscarnavalsvereniging van Genk, ‘De orde van de Spasbinken’. “De snoepjes die wij aankopen zijn nu eenmaal ingepakt. Chips zitten ook in een zakje. Ik kan toch niet elk stukje apart uitgooien? Maar we verplichten niemand om snoep te verdelen tijdens de stoet. Naast de prinsenwagen gooien vooral plaatselijke groepen snoep en gadgets uit. Veel serieuze carnavalsgroepen spenderen hun geld alleen aan hun praalwagen.”

“Vroeger werden de karamellen in papier verpakt. Die kan je nu nog zo krijgen. Met een duidelijk reglement kan je snoep in papier verplichten”, vindt Toon Eerdekens.

“Als er in heel Limburg een verbod zou komen op plastic verpakkingen, bieden fabrikanten sneller een alternatief. Ze moeten wel.”

Herbruikbare bekers

Christel Buntinx is de verantwoordelijke voor carnaval in Genk. Zij vertelt dat de stad moeite doet om de vervuiling te beperken. “Wij maken goede afspraken met de technische reinigingsdienst. Na de stoet is er in Genk een traditionele kroegentocht, ‘Hakketakken’.

Inwoners en handelaren mogen de vuilzakken pas de dag nadien buitenzetten, zodat feestgangers ze niet stuk kunnen trappen. De café-uitbaters zijn ook verplicht te werken met herbruikbare bekers.”

“Een goed initiatief”, vindt Toon Eerdekens. Bilzen staat als volgende op zijn lijstje. “Daar geldt een van de strengste zwerfvuilwetten met hoge boetes als je iets weggooit.”

“Na de stoet zal er ook weer veel plastic op straat liggen, maar daar zegt niemand wat van. Die tegenstelling kan toch niet? Ik wil elke controle zelf uitvoeren om mijn punt duidelijk te maken. De wegwerpwaanzin moet stoppen!”

© 2011 – StampMedia/Xios – Liesbeth Merckx

take down
the paywall
steun ons nu!