Zo kwam er middenin het nieuw in primetime een vertoning van nostalgie voor de ex-president. Analisten en voormalige regeringsleden spraken hun waardering uit voor Moebarak, die ze prezen als een anker van stabiliteit in het woelige Midden-Oosten. De “koude vrede” die jaren tussen Israël en het Egypte van Moebarak heerste, werd plots met alle lof overladen.
Danny Yatom, het voormalige hoofd van de Mossad, vond troost in het feit dat de macht werd overgedragen aan het Egyptische leger, dat een oude en goede kennis is van Israël. Moebaraks voormalige minister van Defensie Hussein Tantawi, die zich opwerpt als leider van het overgangsregime, heeft in de voorbije jaren goede persoonlijke relaties opgebouwd met zijn Israëlische collega’s.
“Het is nog te vroeg om te zien hoe de dingen zullen veranderen na Moebarak”, zegt een Israëlische ambtenaar die anoniem wil blijven. “We hopen dat het vredesakkoord stand houdt”. Het Israëlische establishment gaat ervan uit dat de regeringswissel in Egypte de relaties op korte termijn niet drastisch zal veranderen.
Paniek zaaien
Maar de grote vraag is wat er zal gebeuren als het leger de macht overdraagt aan een nieuwe, verkozen burgerregering. Israël is ook erg benieuwd wat de rol van de VS in de nabije toekomst zal zijn. Israëlische politici beschouwen de houding van de regering-Obama als naïef of verward, zelfs onverantwoordelijk. Ze hebben de VS er openlijk van beschuldigd om “paniek te zaaien” onder de “gematigde” Arabische staten in de regio. “Washington heeft Israël nog veel meer schrik aangejaagd dan Moebarak”, schreef columnist Yoel Marcus in de weekendeditie van de krant Haaretz.
“Er ligt een moeilijke periode voor ons”, zei Zvi Mazel, de voormalige Israëlische ambassadeur in Egypte. “Iran en Turkije zullen hun positie tegenover ons consolideren. De nieuwe realiteit in Egypte zal niet makkelijk zijn.” Vorige week nog sprak eerste minister Benjamin Netanyahu zijn vrees uit voor een Iraans scenario in Egypte, maar die analyse krijgt veel tegenwind. “We zijn ongeëvenaarde experten in het creëren van doemscenario’s als het gedrag van de verenigde Staten ons niet zint”, schreef Marcus.
Maar de Israëlische publieke opinie ziet veel paralellen tussen de manier waarop de VS Moebarak lieten vallen en de manier waarop Jimmy Carter in 1979 hetzelfde deed met de Sjah in Iran.