Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Graffiti, Ludo van campenhout, Munthof, Muntplein, Sint-andrieswijk, Thomas van de laar, Nico volckeryck -

Graffitikunst op Muntplein klaar voor de sloop

ANTWERPEN - De heraanleg van het Muntplein in de Antwerpse Sint-Andrieswijk staat al zo’n dertig jaar op de agenda. Volgens het laatste ontwerp dat het stadsbestuur voorstelde, zouden de graffitimuren, waarop heuse kunstwerken prijken, neergehaald worden. De buurtbewoners reageren verdeeld.

dinsdag 18 januari 2011 12:15
Spread the love

Niet alleen voor het groen trekken mensen in hartje Antwerpen naar het Muntplein. Het is ook een van de weinige locaties in de binnenstad waar graffiti gedoogd wordt. Bijgevolg ontpopte het plein zich tot een ontmoetingsplaats voor jongeren die zich thuis voelen tussen de graffitimuren.

Zoals de plannen voor de herwaardering van het Muntplein er nu voorstaan, zouden die allemaal met de grond gelijk gemaakt worden. Joeri Dillen, woordvoerder van de Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout, bevestigt voorzichtig. “De uitwerking is nog niet helemaal afgerond, dus voor de definitieve beslissing is het nog even afwachten, maar volgens het huidige ontwerp zullen de muren inderdaad verdwijnen.”

Plaag of kunst

De meningen in de buurt over de afbraak lopen sterk uiteen. “Er zijn evenveel voor- en tegenstanders, vandaar dat we de politiek er maar over laten beslissen. Voor ons is het belangrijk dat het een groene zone blijft”, licht Nico Volckeryck, voorzitter van Stuurgroep Sint-Andries, de bewonersgroep van de wijk, toe.

Sommige buurtbewoners vinden dat graffiti bijdragen tot de charme van het Muntplein, anderen zijn de jonge graffiteurs liever kwijt dan rijk. Ze klagen over ‘tags’, vluchtige graffitihandtekeningen die vaak niet alleen op de voor graffiti voorziene muren aangebracht worden, maar ook op gevels, garages …

Ten onrechte scheren ze taggers en graffitikunstenaars vaak over dezelfde kam. “Het is spijtig dat vanwege die vandalen ook de kunstenaars de rekening gepresenteerd krijgen”, geeft Volckeryck toe.

Ruimte voor graffitikunst?

Het is nog onduidelijk of het stadsbestuur bij de nieuwe pleininrichting opnieuw plaatsen integreert waar jongeren met hun spuitbussen aan de slag kunnen.

“Dat is niet uitgesloten, zolang zulke plaatsen gemakkelijk opgenomen kunnen worden zonder vandalisme in de hand te werken. Als er veel andere muren of banken in de buurt staan, is de kans groot dat ze die ook bekladden. Dan wordt het moeilijk. Principieel hebben we niets tegen graffiti, maar het moet op de juiste plaats zijn”, aldus Dillen.

“Ik vind het ronduit schandalig dat die kunst daar verloren gaat”, reageert Timothy Van De Laar, gepassioneerd graffitikunstenaar. Hij is ook allesbehalve opgetogen over het feit dat het Muntplein graffitivrij zou moeten blijven.

“Het Muntplein is een van de weinige plaatsen waar we nog kunnen werken. Het is jammer dat de verloedering van het pleintje en het vandalisme daar in de buurt aan graffitispuiters wordt toegeschreven. Die hebben er niets mee te maken, toch niet degenen in het legale circuit.”

Geen boegeroep van buurtjongeren

De jongeren in de buurt engageren zich niet om de kunstwerken te sparen noch om het Muntplein als het mekka voor Antwerpse graffitikunstenaars te behouden. Dat is volgens Van De Laar te wijten aan een gebrek aan organisatie onder de jongeren. “Ze zijn niet aangesloten bij bewegingen.”

© 2011 – StampMedia/Lessius – Lien Claes

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!