Boomplantactie Ademloos en Natuurpunt WAL in St.-Annabos
Antwerpen, Lokaal, Ademloos, Antwerpen, Natuurpunt, BAM-tracé, St-Annabos -

Boomplantactie Ademloos en Natuurpunt WAL in St.-Annabos

ANTWERPEN - Zondagmiddag plantten Ademloos en Natuurpunt WAL 120 boompjes in het met slibstort bedreigde St.-Annabos.

maandag 6 december 2010 14:30
Spread the love

Ademloos en Natuurpunt WAL zijn al van begin september koortsachtig in de weer tegen de milieuvergunning die minister Schauvliege afgegeven heeft voor de vernietiging van het Sint-Annabos. 96 ha, ofwel 142 voetbalvelden, worden omgebouwd tot werfzone en slibstort! Gezamenlijk stapten Ademloos en Natuurpunt WAL naar de Raad van State.

Zij worden hierin fantastisch gesteund, onder meer door allerlei lokale groepen, maar nu ook door de Bond Beter Leefmilieu, door de Vereniging voor Bos in Vlaanderen en door Natuurpunt Vlaanderen.

De Vlaamse regering, het Antwerpse college en BAM/Noriant zwijgen tot nu toe als vermoord over hun acties.

Een slibstort in het waardevolle Sint-Annabos zal gedurende tenminste 20 jaar ernstige gevolgen hebben voor de leefkwaliteit op Antwerpen-Linkeroever en in Zwijndrecht.

De groene buffer tussen de woonwijken en de havenindustrie zal immers voor lange tijd verdwijnen. Bovendien zal er vervuild slib vanuit de Schelde aan land worden gebracht.

De gezondheidseffecten voor de omwonenden zijn niet gekend, maar een Europese studie (EUROHAZCON) wees uit dat stortplaatsen – waaronder slibstorten – negatieve invloed hebben op de gezondheid van de omwonenden.

Ook stRraten-generaal, Masereelfonds Antwerpen, Links Ecologisch Forum, Natuurpunt Antwerpen Noord, Groen!, Elcker-Ik, Oxfam-Wereldwinkel Linkeroever, Zuid-Antwerpse Reddingsmaatschapij,  PVDA-provincie Antwerpen, Kulay Solidariteitsgroep Filipijnen en SP.A plantten zondagmiddag hun boom.

Acteur Pol Goossen (acteur Frank in de tv-soap ‘Thuis’) plantte zijn boom als teken van protest en solidariteit.

De Sint en Piet waren ook van de partij. Snoep en warme soep waren voorzien. Als extra attractie werd er ook een hoogtewerker ingezet, waarbij je een prachtig uitzicht had over de mooie kruinen van dit bos, en waar door Natuurpunt uitleg werd gegeven over de geplande boomkap en de gevolgen daarvan.

Zondag niet aanwezig kunnen zijn?

U kan deze actie moreel ondersteunen door ons te laten weten dat u dit beroep onderschrijft. Dit verbindt u verder tot niets. De kosten en de procedure worden volledig gedragen door de verenigingen. Maar uw steun is belangrijk om aan te tonen dat de bevolking zich verzet tegen de ongezonde plannen om het Sint-Annabos om te vormen tot een slibstort. Het formulier vindt u hier: http://www.natuurpuntwal.be/uploads/pdf/handtekeningactie_ademloos_wal_web.pdf – Printen en bezorgen aan:

Natuurpunt WAL, Statiestraat 74, Zwijndrecht

Wim van Hees, Heemlaan 1, Antwerpen LO

Guido Verbeke, W. Klooslaan 14 / 5, Antwerpen LO

Onderaan als bijlage enkele powerpoints

Jef Van De Wiele: over de ecologische waarde van het St.-Annabos; Jef Van De Wiele: over een financiële waardebepaling van dit bos, gemaakt door Johan Vandewalle, beleidscoördinator Natuurpunt Antwerpen Noord; dr. Guido Verbeke, toelichting bij de medische problematiek die zich stelt bij ‘verslibstorting van dit bos’

Pol Goossen Wim Van Hees En je kunt altijd nog een boom adopteren natuurlijk!

Met de adoptie van je boom steun je onze strijd tegen het verdwijnen van het Sint-Annabos, het Noordkasteel en (een deel van) het Rivierenhof.

Kris Peeters en zijn Vlaamse regering zijn immers hardleerse leerlingen in de les ‘milieu’. De toestand is niet hopeloos, maar vooraleer ze een bank vooruit mogen en een kus van de juffrouw krijgen, zullen we nog veel centen in hun opvoeding moeten steken.

Meer over de boomadoptie:

http://www.ademloos.be/boomadoptie

Alle foto’s in hoge resolutie: http://www.flickr.com/photos/hermans_anja/sets/72157625408734607/

De powerpoints:

Guido_02-12-2010

SABOS-PPT-JefVanDeWiele

SABOS-PPT-JohanVandewalle-MKBA

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!