Het klimaat warmt op. Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
IPS

Elf warmste maanden ooit gemeten op rij

April was de elfde maand op rij met de warmste temperaturen die ooit zijn gemeten voor de tijd van het jaar. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.

woensdag 8 mei 2024 14:47
Spread the love

 

De gemiddelde temperatuur in april was wereldwijd gemiddeld 1,68 graad Celsius warmer dan de schatting voor pre-industriële tijden. Daarmee is het de heetste april ooit gemeten, en de elfde maand op rij die het hitterecord breekt, stelt Copernicus.

Ook de wereldwijde gemiddelde temperatuur voor de afgelopen 12 maanden is de hoogste ooit gemeten, met 0,1,61 graden boven het pre-Industriële gemiddelde.

Specifiek voor Europa was de voorbije maand de op één na warmste april die ooit werd voor het continent.

Nieuwe normaal

De cijfers van Copernicus tonen ook aan hoe de globale temperaturen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen: de gemiddelde temperatuur over de afgelopen 12 maanden is 0,73 graden hoger dan het gemiddelde over de periode tussen 1991 en 2020.

Copernicus geeft mee dat El Niño wel een rol speelde de voorbije maanden, maar dat de planeet ook duidelijk opwarmt. “Temperatuurschommelingen die samenhangen met natuurlijke cycli zoals El Niño komen en gaan, maar de extra energie die in de oceaan en de atmosfeer wordt vastgehouden door de toenemende concentraties broeikasgassen zullen de wereldwijde temperatuur naar nieuwe records blijven stuwen.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!