Actie 4 mei 2024 in Brussel. Foto: Extinction Rebellion
Arune Moeskops

Ze dreven ons gewoon bij elkaar

We waren vredevol aan het protesteren: wij blokkeerden de weg niet, we waren liederen aan het zingen, slogans aan het scanderen en er werden speeches gehouden. Tot er plots een busje stopte en de oproerpolitie van de federale overheid uitstapte.

woensdag 8 mei 2024 15:08
Spread the love

 

Zaterdagmiddag 4 mei 2024. Let’s be Fossil Free in Brussel, honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion bezetten de Belliardstraat, om een einde te maken aan het subsidiëren van fossiele brandstoffen. Dit deel van de actie was niet aangevraagd, maar er was ook een legaal deel van de actie mét toestemming van de stad en politie. Ik nam deel aan de legale actie, want ik ben 15 jaar en bezorgd om onze toekomst.

Wij legale activisten waren met niet zo veel, maximum dertig personen, en stonden zoals afgesproken op het Jean Reyplein, dit plein ligt in de buurt van de Belliardstraat. We waren vredevol aan het protesteren: wij blokkeerden de weg niet, we waren liederen aan het zingen, slogans aan het scanderen en er werden speeches gehouden. Tot er plots een busje stopte en de oproerpolitie van de federale overheid uitstapte. Iedereen dacht dat ze op weg waren naar de Belliardstraat, tot we plots werden omsingeld. Ze duwden ons met hun schilden bij elkaar en stonden met hun matrak in de aanslag. We riepen naar hen dat dit aangevraagd was en we stonden waar we mochten staan. Ze luisterden niet en we gingen zitten om te laten zien dat we geweldloos waren en om te de-escaleren. De mensen die nog recht stonden werden op ons geduwd en het was pure chaos. Ze hadden ons geen kans gegeven om vrijwillig te vertrekken, maar dreven ons gewoon bij elkaar. Daarna konden we via een zijstraat naar het park ernaast vluchten en was het gedaan.

Actie 4 mei 2024 in Brussel. Foto: Extinction Rebellion

Alles wat er gebeurd was, is zo fout. In België hebben we het recht om actie te voeren, zeker als we de actie aanvragen en vreedzaam betogen. Ik was toen en ben nog steeds super boos en gefrustreerd. Waarom worden klimaatbetogers zo hard aangepakt? Wij komen op voor de grootste bedreiging van de toekomst van 8 miljard mensen. Wij werden veel harder aangepakt dan bijvoorbeeld de boeren. Hadden we met een paar tractors beter enkele dagen de Belliardstraat afgezet en ondertussen een vuurtje gestookt? Dat mag blijkbaar wel.

Mijn generatie trekt straks voor het eerst naar de stembus: welke partij gaat echt voor vrijheid van meningsuiting en zorgt voor politietroepen die burgers met respect behandelen?

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!