Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, De Coninckplein -

Naast dealers nu ook kopers in het vizier in Antwerpen-Noord

vrijdag 5 november 2010 18:19
Spread the love

Verleden week verspreidde de stad Antwerpen volgend persbericht:

“…Ondanks de aanhoudende inspanningen van politie, stadsbestuur en parket in de strijd tegen drugsoverlast in Antwerpen-Noord, blijft de toestand zorgwekkend. Daarom beslisten verleden week stad, politie en parket om extra te focussen op drugskopers.

Sinds 2009 lag de klemtoom van de repressieve aanpak vooral op de aanbodzijde van de markt: dealers werden systematisch aangehouden en vervolgd door het parket. Die aanpak blijven stad, politie en parket onverminderd verderzetten. Maar de vraagzijde van de markt zal ook aangepakt worden: het koperspubliek is zeer ruim en divers en beperkt zich niet tot lokale bewoners. Kopers komen uit binnen- en buitenland.

Bovenop de nultolerantie ten aanzien van dealers, werkt het stadsbestuur ook aan een effectiever lik-op-stukbeleid ten aanzien van de kopers. Hun zoektocht naar drugs veroorzaakt onaanvaardbare overlast voor de buurt: rondhangen in portalen van privépersonen of kleinhandelaars, verhinderen van doorgangen op straat, contact zoeken met winkelklanten, geldhandel op straat, luidruchtige discussies en onenigheid tijdens het gemarchandeer, bruuske bewegingen en verplaatsingen.

Daarom legt het stadsbestuur in december aan de gemeenteraad een voorstel ter goedkeuring voor dat het mogelijk zal maken aan potentiële kopers een administratieve boete tot 250 euro op te leggen.
In tussentijd zal er ten aanzien van potentiële kopers die de openbare rust daadwerkelijk verstoren nultolerantie worden toegepast. Zij zullen altijd en zolang de omstandigheden het vereisen bestuurlijk worden aangehouden …”

Niet ver genoeg volgens het Vlaams Belang dat vrijdag het De Coninckplein symbolisch bezette.

Een aantal militanten kwamen met maskers, pak en borstels naar het plein. Motto was: “Wij ruimen op! Drugs uit de wijk, uit de stad.”

Enkele militanten gingen ‘s morgens op zoek naar drugspuiten en de ‘buit’ werd ‘s namiddags getoond.

Meer zelfs, want Filip De Winter kwam met 10 gram coke opdagen om de aan de aanwezige media te tonen.

Alles verliep uiteindelijk rustig.

Bekijk meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157625318455230/show/

take down
the paywall
steun ons nu!