“Two Prides, one World…One Europe?” krijgt applaus in Vilnius
Samenleving, Cultuur, Documentaire, Homorechten, Roland Javornik -

“Two Prides, one World…One Europe?” krijgt applaus in Vilnius

'Two Prides, Two worlds...One Europe?' is donderdag in Premiere gegaan op het 'Ad Hoc: Inconvenient Films' festival in Vilnius.

zondag 24 oktober 2010 11:56
Spread the love

De eerste screening van het nieuwste product van Roland Javornik werd bijgewoond door de ambassadeurs van België, Tsechië en Hongarije, en de voorzitter van het comité voor de Rechten van de Mens van het Litouwse parlement. Ook voor de tweede screening op vrijdag was de zaal uitverkocht.

De documentaire werd gedraaid op de pride in Brussel, waar dit jaar zo’n 35.000 homo’s en lesbo’s hun geaardheid in alle vrijheid konden vieren en uit de bol konden gaan, maar ook op de pride in Vilnius, waar een 500-tal demonstranten ver weg werd gehouden van zo’n 1.000 tegendemonstranten uit extreemrechtse en conservatieve hoek die ook in de straten van Vilnius demonstreerden. Een wereld van verschil, en dat contrast is een mooi thema.

De film vraagt aandacht voor holebi-rechten, waar het in de Baltische staten bijzonder pover mee gesteld is. Javornik maakte voordien ook het spraakmakende stuk ‘ For this is my blood’, waarin hij onderzocht waarom mannen die seks hebben met mannen geen bloed mogen geven in België en in een groot deel van de landen van Europa.

‘Two Prides …’wordtl ook gedraaid op het Filmfestival Vlaams Brabant op 20 november in cinema ZED. Meer informatie vind je op onderstaande links.

UPDATE:

De Litouwse zender LRYTAS is, na deze eerste screenings, van plan om de film uit te zenden op de lokale televisie. De eerste contacten daartoe werden reeds gelegd.

take down
the paywall
steun ons nu!