Lokaal, Stampmedia, Mode, Lessius Mechelen, Rosemary Dede, Utrecht -

Studente Lessius Mechelen stelt eigen kledinglijn voor in Utrecht

MECHELEN - Rosemary Dede (24), studente Intercultural Relations Management, heeft op zaterdag 16 oktober haar eigen kledinglijn Malaika Design voorgesteld op 'Fashion for Africa' in Utrecht. Het evenement zamelt geld in voor Kebene Children Home in Kenia en een viertal bevriende ontwikkelingsprojecten in Afrika.

maandag 18 oktober 2010 14:30
Spread the love

Malaika Designs is de naam van het kledingmerk dat ik samen met mijn nicht Ode-Awoa Dombrowe opstartte”, zegt Dede. Beginnende ontwerpers zullen hun op Afrika geïnspireerde collectie tonen. “Via mijn vriendin Kelly de Vries, de dochter van de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries, zijn we in contact gekomen met Fashion for Africa“, zegt Dede.

De in Duitsland geboren Belgische met Ghanese roots wilde een manier vinden om de verschillende culturen samen te brengen. “Ik wilde iets doen dat mijn Afrikaanse en Europese afkomst vertegenwoordigt. Ode-Awoa en ik kwamen op het idee om kleren te maken en totaal onvoorbereid zijn we te werk gegaan”, vertelt Dede.

“We betaalden naaisters in Duitsland, waar mijn nicht woont, om onze designs te verwezenlijken. Via een online winkel verkochten we de kleren. We waren met stomheid geslagen door de positieve reacties.”

Dede heeft het niet altijd makkelijk gehad. Op haar dertiende verhuisde ze met haar moeder van Luik naar Antwerpen en moest ze zich volledig aanpassen op de Vlaamse scholen.

“Ik weet nog dat mijn eerste rapport zo slecht was dat mijn leerkrachten me adviseerden om een beroepsopleiding te gaan volgen. In Wallonië sprak ik Frans, eens in Antwerpen moest ik weer in het Nederlands gaan studeren. Omdat mijn Nederlands niet goed was, gingen de leerkrachten er vanuit dat ik dom was”, zegt Dede die het advies van de leerkrachten niet heeft gevolgd. Met veel hard werk slaagde ze er in om haar middelbare diploma te halen.

In januari 2011 studeert Dede af. Ze heeft daarna nog grote plannen met Malaika Designs. “Onze kleren zijn redelijk duur omdat ze hier in Europa worden gemaakt. In de toekomst willen we ons werk voortzetten in Ghana. Op die manier creëren we jobs voor de lokale bevolking en tegelijkertijd bieden we de klant een betaalbare prijs.”

De merknaam hoefden ze niet ver te gaan zoeken. Ode-Awoa heeft samen met haar blanke man een dochter die Malaika heet. Het meisje is een perfecte kruising van twee culturen, net als de kledinglijn.

Dede neemt hoofdzakelijk de praktische kant van de verkoop van Malaika Designs op zich. Dit betekent dat zij officiële zaken zoals notaris, public relations en betalingen afhandelt. Met haar nicht in Duitsland houdt zij wekelijks videoconferenties om alles op elkaar af te stemmen.

Malaika Designs denkt ook aan de natuur en de gezondheid van de klanten. “Onze kledingstukken zijn 100 procent katoen. We gebruiken geen chemische stoffen. We maken kleding voor vrouwen en kinderen en huisdecoraties zoals kussens. We willen de cliënt maximale kwaliteit bieden. Volgend seizoen willen we ook voor mannen gaan ontwerpen”, zegt Dede.

© 2010 – Lessius Mechelen – Lisa Akinyi May

take down
the paywall
steun ons nu!