Lokaal, Benny Kupers, Bert Berckmans, Helzold-stadion, Heusden-Zolder, motorsport, speedway, Speedway Fanclub, stampmedia -

Speedway groeit terug in België

Afgelopen weekend vond de tweede editie van de ‘Gouden Helm’ plaats. De speedwaywedstrijd van de Speedway Fanclub aan het Helzold-stadion in Heusden-Zolder presenteerde toprijders uit negen verschillende landen. “Speedway groeit terug in België”, zegt voorzitter Benny Kupers.

dinsdag 7 september 2010 12:45
Spread the love

Speedway is een spectaculaire motorsport waarbij de rijders vier ronden van 400 meter tegen de klok in rijden. De rijders kunnen niet remmen en ze rijden rondjes met een snelheid van 80 km per uur. Een ijzeren zool aan de linkerlaars zorgt voor bescherming aan de linkervoet. Dat is nodig want het gaat er hard tegen onzacht aan toe en elleboogwerk is vereist.

“Speedway is een mooie sport”, vindt Guido Raymaekers. “Het biedt spektakel en het is vanaf een omloop van 400 meter makkelijk te volgen.”

Milieuvriendelijk

Het bestuurslid van Speedway Fanclub is druk bezig met het wegzetten van het leeggoed dat enkele fans hem aanreiken. “Motorsport in het algemeen is niet al te milieuvriendelijk. Dit terrein in Helzold is trouwens het enigste speedwaycircuit van België. Vroeger waren er meer, vooral in de mijnstreek. Tegenwoordig is het echter moeilijk om een milieuvergunning te krijgen. We zijn ook een kleine sport, daarom zal motorcross bijvoorbeeld veeleer toelating krijgen dan speedway.”

Bij speedway gaan ze wel milieuvriendelijk te werk. Zo verbruiken de speedwaymotoren met methanol een ecologisch verantwoorde brandstof. “We werken met duurzame goederen en we verbruiken vrij weinig. Na afloop van de wedstrijd ligt hier geen afval meer, alles is opgeruimd. Bij andere sporten is dat wel eens anders.”

BRT

“Hey, Polish guys!”, roept Guido Raymaekers plots bij het zien van enkele Poolse fans. Ze dragen een groengele sjaal van hun speedwayclub. In Polen is het de populairste sport. De beleving in de ex-Oostbloklanden is groot. Er zijn daar stadions die om en bij de 18.000 plaatsen bieden. “De supporters daar zijn vergelijkbaar met die van het Engels voetbal. Speedway is daar één groot feest: bier, Bengaals vuur, vlaggen … magisch.”

In de jaren zeventig en tachtig was speedway vrij groot in België. Het kwam ook op de toenmalige BRT. “Vandaag merken we dat het opnieuw begint te leven. Hier zit toch 2.000 man. Toen we in 2005 begonnen zijn, kwamen er eerst maar 500 toeschouwers …”

‘Gene gewone’

De speedwaymotoren kunnen in 2,5 sec. optrekken naar 100 km per uur. Dat is vergelijkbaar met een Formule 1-motor. “Jammer genoeg mag de jeugd in België niet met zulke motors rijden. Ons terrein hier mogen we ook maar drie maal per jaar gebruiken voor speedway. Dan hebben de Belgische rijders het niet zo gemakkelijk om te trainen …”

Bert Berckmans traint in de periode maart-september ieder weekend in Nederland. “Om speedway te beoefenen, moet je ‘gene gewone’ zijn. Je verdient er niets aan. Ik ben elke dag minstens een uur bezig, vooral met mijn materiaal. We doen het uit liefde voor de sport. En er is hier ook veel collegialiteit. Het is een klein wereldje en we wisselen wel eens tips uit. Eens aan de startlijn willen we echter allemaal winnen.”

© 2010 – StampMedia – Tekst: Sander Carollo, Foto’s: Pauline Poelmans

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!