Lokaal, Stampmedia, Scouts, Genk, Eva lemmens, Hygiëne, Jeugdkamp, Kamp, Vvksm genk centrum, Ziekte -

Scoutsgroep Genk-Centrum waakzaam voor uitbraak ziekte

Te midden van al het nieuws over ziektes bij jeugdkampen, bereiden de scouts van VVKSM Genk-Centrum hun zomerkamp voor. Eva Lemmens, de 22-jarige hoofdleidster en eindverantwoordelijke vertelt over de regels voor hygiëne en preventie die gelden voor hun twee weken lange zomerkamp.

vrijdag 30 juli 2010 10:00
Spread the love

Lemmens zit nu tien jaar bij de scouts in Genk. Daarvoor was ze lid bij een scoutsgroep in Kortrijk. Ze geeft uitleg over de bewaring van het voedsel: “In de buurt van onze locatie voor het zomerkamp hebben we een afspraak met een boer bij wie we twee koelkasten en een diepvriezer hebben. Daar bewaren we alles veilig en koel.”

Koelwagen

Deze zomer zal het kamp op een terrein in de buurt van Bouillon plaatsvinden. “De vorige jaren was het ook bijna altijd in Wallonië”, legt Lemmens uit. “Omdat de boer niet onmiddellijk nabij ons kamp woont, hebben we een grote koelwagen waarin we het voedsel van en naar ons kamp vervoeren.”

Barbecue

Ziekte uitbraken bij jeugdkampen is Lemmens niet vreemd. “Zeven jaar geleden hadden wij helaas ook te maken met een voedselvergiftiging. Net tijdens de bezoekdag, toen vele ouders bij het kamp waren om een kijkje te nemen, werd iedereen ziek.”

Die dag was er een grote barbecue. “We waren met zeker vierhonderd mensen. Plots vielen velen ten prooi aan diarree. Nadien deed in Genk zelfs een verhaal de ronde dat alle flessen Motilium bij de apotheken uitverkocht waren.”

Intussen zijn de regels bij de scouts in Genk-centrum veel strikter. “Sowieso gebruiken we Detol en andere, soms lichtere, ontsmettingsmiddelen voor de tafels en de toiletten. Alle kinderen moeten hun handen ontsmetten voor het eten. Een selecte groep die nauw let op de hygiëne maakt het eten klaar. De oudere leden mogen wel zelf voor hun maaltijden zorgen. Hun voedsel is dan wel gescheiden van de rest.”

Drinkbekers

De leden van de leiding hebben een EHBO-cursus gevolgd bij de brandweer. “Als iemand ziek is, verbieden we het wel strikt dat anderen ook uit de beker van de zieke persoon zou drinken. Ook zorgen we van tevoren dat het materiaal waarin we het drinkwater bewaren of gieten, zorgvuldig ontsmet en meermaals uitgespoeld is.”

Dat drinkbekers worden doorgegeven kan de leiding wel niet altijd controleren. Lemmens: “Het kan altijd misgaan. Net daarom steken we veel tijd in voorlichting.”

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!