Lokaal, Stampmedia, Genk, Zwartberg, Zwemvijver, Tom Arents -

Genk: Tom Arents, een jong brein met visie voor Zwartberg

GENK - Nadat het plan voor een zwemvijver in Genk opnieuw de aandacht kreeg van de lokale media, vertelt de jonge Genkenaar, Tom Arents, zelf over zijn studie voor een zwemvijver. Samen met andere studenten van de KU Leuven werkte hij zijn visie voor Zwartberg uit. “Omdat ik mijn stad vooruit wil zien gaan.”

donderdag 22 juli 2010 17:00
Spread the love

“Via de opleiding Japanologie kan ik hopelijk op economisch vlak iets betekenen voor Vlaanderen”, vertelt de 25-jarige Tom Arents. Hij toont de website waarop zijn presentatie voor een zwemvijver in Zwartberg te zien is. Nu zit hij in zijn derde bachelorjaar. “Ik wil vooral dat Genk vooruit gaat. Daarbij wou ik ook iets wat ecologisch verantwoord is en goed is voor de creatie van jobs. Ook voor de bewoners van Zwartberg wou ik graag nieuw leven.”

Jeugd

De keuze voor Zwartberg verantwoordt hij omdat de Genkse wijk veel jong volk telt. “Van de bijna 10.000 inwoners van Zwartberg is tussen de 25 en 30 procent minder dan 19 jaar. Dus mag daar zeker iets komen voor de jeugd.”

Daarnaast wou Arents ook de nabije ligging van het industriepark gebruiken en speelde hij met zijn studie in op de vraag van het buurtcomité voor een openluchtzwembad. “De mensen van het buurtcomité steunden mij van in het begin.”

Duikput

In zijn visie en onderzoek geeft hij nu de voorkeur aan een zwemvijver in combinatie met een ecologisch zwembad. “Omdat niet iedereen graag in een natuurlijke zwemvijver zwemt, moet er ook een alternatief zijn. Voor de zwemvijver ben ik geen voorstander van zuivering door lavastenen. Ik ben ervan overtuigd dat een natuurlijke circulatie van het water beter is.” Voor een zwemvijver geeft hij het Zilvermeer in Mol als voorbeeld.

De overige ruimte kan Genk volgens hem best invullen met een themapark waar onder andere een duikput is met mijnmonumenten en een wellnesscentrum naar Noord-Amerikaans model.

“Omdat er geen degelijke duikput is in Limburg. Het is ideaal voor avonturiers en kan ook werkgelegenheid bieden voor laaggeschoolden.”

Doorgang bij Torenlaan

Arents wil een doorgang zien bij de Torenlaan naar het industriepark. “Dat is goed voor de economie en de veiligheid. Voor de industrie is het beter en je vermijdt het verkeer door de wijk. Ook de N76 is dan ontlast.”

Ambitieus vertelt hij over een ‘warm water-mine project’, waarbij hij verwijst naar de mijngemeente Heerlen. “Daar gebeurt een onttrekking van energie aan water uit de oude mijngangen om gebouwen te verwarmen.”

De eerdere prijs van 5,7 miljoen euro is nu herberekend tot 3.250.000 euro. “Dat is omdat ik eerst rekende op basis van de prijs van industriegronden. Na een bemerking door een ambtenaar bleek dat ik te maken had met recreatiegrond. Waarschijnlijk kan de prijs nog zakken bij een volgende berekening.”

Sterkere rol voor Genk

Tom Arents benaderde zowel het stadsbestuur als de oppositiepartijen.

“Ik wou een breed draagvlak en was blij toen iedereen belangstelling toonde.” Aan andere jongeren die een plan of visie willen voorstellen bij politici en bedrijfsmensen raadt hij aan om te zorgen voor een degelijk plan. “Met een uitgewerkte studie kan je iets presenteren. En vanaf dan kun je rekenen op aandacht en word je serieus genomen.”

Moet zijn studie realiteit worden? “Als alles bekeken is en mijn plan haalbaar is, dan graag. Genk moet een sterkere rol spelen op vlak van economie. Er moet iets gebeuren. Het ergste wat je kunt doen, is niks doen.”

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!