Nieuws, India, Kasjmir -

Indiase regering legt Kasjmirse media aan banden

De media in de Indiase deelstraat Jammu en Kasjmir zeggen dat ze steeds grotere beperkingen krijgen opgelegd. De regering ontkent.

dinsdag 20 juli 2010 12:13
Spread the love

Op 11 juni schoten Indiase veiligheidstroepen een zeventienjarige scholier neer in Kasjmir, een deelstaat met een moslimmeerderheid waar de eis voor meer autonomie sterk leeft. Bij het daarop volgende gewelddadige protest kwamen veertien mensen om, vooral tieners.

Op de meeste plaatsen in Kasjmir geldt nog steeds de avondklok. Ook de media kregen zware beperkingen opgelegd. “Onze avondklokpassen werden geannuleerd”, zegt Bashir Ahmad Bashir, hoofdredacteur van een plaatselijke krant. “Reporters en fotografen worden in elkaar geslagen, tegen sommige journalisten werden klachten ingediend om te verhinderen dat ze zouden melden wat er aan de hand is.”

“Zulke beperkingen voor journalisten hebben we in Kasjmir nog nooit meegemaakt”, zegt Zaffar Mehraj, een oudere journalist.

Uit protest tegen de beperkingen verschenen de Kasjmirse kranten niet van 8 tot 11 juli, de eerste maal dat dit gebeurde in het twintig jaar durende conflict in de regio.

Speciale passen

De Kasjmirse regioregering ontkent dat de media geringeloord worden. “We moesten de avondklokpassen annuleren om misbruik te voorkomen”, zegt woordvoerder Khurshid Ahmad. “Maar we hebben speciale passen uitgereikt aan mensen van de media.”

Nieuwsorganisaties zeggen dat er veel te weinig passen waren. “Er is nog een hele reeks andere mensen nodig voor de publicatie van een krant: voor de lay-out, voor het drukken en voor de distributie. Enkele passen uitreiken volstaat niet om een krant te publiceren”, zegt Zaffar Mehraj, hoofdredacteur van de Kashmir Monitor.

Niet betrouwbaar

Er zijn nog andere beperkingen. Kabeltelevisiezenders moeten sinds eind juni hun journaals inkrimpen tot vijftien minuten en heruitzendingen zijn verboden. Wie weigert, dreigt zijn vergunning kwijt te raken, zegt politiek commentator Sheikh Showkat. Private televisiestations die via de satelliet uitzenden en private radiostations zijn er niet in Kasjmir.

“Daardoor hebben de mensen maar twee mogelijkheden”, zegt Showkat. “Ofwel lezen ze de plaatselijke kranten voor objectieve informatie ofwel kijken ze naar de lokale kabelstations. De mensen in Kasjmir vinden de informatie van de staatsradio en staatstelevisie niet betrouwbaar omdat die alleen maar de informatie geven die de regering uitkomt.”

Beperkingen op de media zijn er al sinds de opstand in Kasjmir begon in 1989. De veiligheidssituatie is de laatste twee jaar verbeterd. Vreedzaam protest is in de plaats gekomen van gewelddadig verzet, maar de druk op de pers is alleen maar toegenomen, zeggen de media.

Volgens een opiniepeiling van de Londense denktank Chatham House wil 75 tot 95 procent van de Kasjmiri’s onafhankelijkheid van India. Kasjmir wordt geclaimd door buurland Pakistan. India heeft drie oorlogen gevoerd met Pakistan over Kasjmir. (RP)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!