Het hoofdkwartier van Nestlé aan het meer ven Genève

 

Wereld, Economie, IAO, Nestlé, Kritisch, Peter Brabeck -

Geen kritische vragen voor Nestlé-baas in interview voor IAO

Een balkon van het hoofdkwartier aan de oever van het meer van Genève, op de achtergrond besneeuwde bergen. Dat is waar een journaliste voor IAO grote baas Peter Brabeck van Nestlé interviewt. IUF, de internationale vakbondsfederatie van onder andere de voeding- en landbouwsector, is niet mals voor wat ze 'zolenlikkende' journalistiek noemt.

dinsdag 20 juli 2010 16:23
Spread the love

Op de website van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) verschijnt een tv-interview met de grote baas van Nestlé. Merkwaardig zijn vooral de vragen die nièt worden gesteld.

Zo vraagt IUF zich af of journalisten er zijn om kritiekloos en zonder enige tegenspraak de promopraat te aanhoren over de ‘Creating Shared Value‘-bedrijfspolitiek die volledig nieuw zou zijn en vooral niemand te kort zou doen. Meer zelfs, er zou ook plattelandsontwikkeling mee gepaard gaan.

Vertel dit aan de honderdduizenden kleine boeren en boerinnen die in vele hoeken van de wereld zweten en zwoegen om hun producten te leveren aan Nestlé. Deze grootste voedingsmultinational ter wereld maakt er mooie winsten mee. De meeste boeren houden er zelf een hongerloon aan over, soms zelfs dat niet.

Over water, zo noodzakelijk en onbereikbaar voor vele honderden miljoenen mensen, mag de Nestlé baas rustig vertellen dat het te danken is aan het leiderschap van de privésector dat de zaken opschieten. Een kritische vraag over waarom de privatisering van vele waterbedrijven in de voorbije decennia de waterbedeling niet vooruithielp was zeker gepast… maar ze ontbreekt. Net als de vraag of Nestlé ermee akkoord gaat dat water een publiek goed hoort te zijn en dat iedereen er toegang toe moet hebben.

Helemaal merkwaardig is dat Nestlé geen vragen krijgt over werkverschaffing, werknemersrechten, de verhouding met vakbonden of hoe de gevoerde plattelandsontwikkeling tot waardig werk leidt.

De kritiek van IUF leidde er even toe dat het video-interview niet langer toegankelijk was, overigens zonder enige toelichting. Intussen is de video wel opnieuw te bekijken. De link vindt u hieronder.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!