AIPAC-directeur Howard Kohr op een recente conventie (foto: AIPAC)

 

Verslag, Nieuws, Israël -

Democraten vrezen Joodse kiezer in VS

Ondanks de groeiende internationale veroordeling en het toenemende isolement van de Israëlische regering van Benjamin Netanyahu, doet de zogenaamde Israël-lobby het bijzonder goed in het Amerikaanse Congres.

vrijdag 25 juni 2010 09:23
Spread the love

In de laatste weken haalde de lobby nog overwinningen binnen zoals de goedkeuring van sancties tegen Iran en het schot voor de boeg van de Turkse eerste minister Tayyip Erdogan, die de internationale kritiek op Israël aanvoert.

Hoewel ze in private kring vaak erg kritisch zijn voor Israëls gedrag, is de regering-Obama publiek erg voorzichtig uit schrik voor de verkiezingen in november. Obama ontvangt Netanyahu begin juli zelfs om de joodse kiezers gerust te stellen. Volgens geruchten hoopt Obama op zijn beurt op een uitnodiging in oktober, een maand voor de verkiezingen.

Joodse kiezer

Ondanks hun relatief klein aandeel in het Amerikaanse kiezerskorps zijn de Amerikaanse joden belangrijke geldschieters voor verkiezingscampagnes. Ze zijn goed voor een kwart van alle verkiezingsbijdragen en zelfs van 40 procent van alle bijdragen voor de Democraten.

Politici gaan er vaak en soms onterecht van uit dat de joodse kiezer onvoorwaardelijk achter het Israëlische beleid staat en de Amerikaanse politici beloont of bestraft naargelang van hun positie ten opzichte van dat beleid. “Als een donor een joodse naam heeft, of men weet dat hij of zij joods is, dan neemt men automatisch aan dat hij pro-Israël is en ontevreden zal zijn over een afwijking van de Israëlische lijn”, zegt M.J. Rosenberg, een Midden-Oostenanalist die in de jaren tachtig werkte voor de machtigste joodse lobbygroep, het  American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

Tegelijk kan te harde kritiek van de regering op Israël de rechtse christenen mobiliseren, die een belangrijk kiezersblok vormen voor de Republikeinse Partij. Reden genoeg voor Obama en zijn regering om een harde confrontatie met Israël te vermijden, en de joodse lobbygroepen maken van die kennis gretig gebruik op Capitol Hill.

Brief

Onder druk van de lobby keurden de Democraten de harde sancties tegen Iran goed, waarover maandag gestemd werd in het Congres. Veel waarnemers wijzen ook op een brief aan Obama waarin AIPAC de spierballen laten rollen. In de brief, die door 87 van de 100 senatoren getekend is, wordt de steun uitgesproken voor de Israëlische blokkade van Gaza en meer in het bijzonder voor de Israëlische inspanningen om die blokkade af te dwingen, waaronder de aanval op de Turkse schepen met hulpgoederen.

De brief roept de Amerikaanse regering ook op om de Turkse organisatie IHH, die het konvooi organiseerde, toe te voegen aan de lijst met terroristische organisaties.

Jim Lobe | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!