Reportage, Nieuws, België, Vluchtelingen, Asielzoeker, World Refugee Day 2010, Vluchtlingenwerk Vlaanderen, Ciré, Soeppunt, Dossier:vluchtelingen -

Nog steeds 3000 asielzoekers op straat

Nog steeds 3000 asielzoekers op straat
vrijdag 18 juni 2010 15:16

Sinds 2009 organiseert Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Ciré een soeppunt waar asielzoekers terecht kunnen voor een kom soep en informatie. De laatste tijd komen er veel meer nieuwkomers langs dan gewoonlijk. Oorzaak is de opvangcrisis die ervoor zorgt dat er zo’n 3000 asielzoekers op straat leven, onder hen ook gezinnen met kinderen.

Asielzoekers die zich aanmelden bij Fedasil krijgen te horen dat de materiële opvang vol zit en er voor hen geen plaats meer is. Deze mensen komen op straat terecht en slapen in stations, metro’s en parkings. Van bed-bad-brood-begeleiding, die sinds de Opvangwet de vroegere financiële steun vervangt, is voor deze asielzoekers gewoon geen sprake. ‘En dit ondanks het feit dat er dagelijks niet meer asielaanvragen zijn dan normaal,’ zegt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zoekt nog vrijwilligers die zich minstens twee middagen in de week in willen zetten voor de maaltijdbedeling of om de asielzoekers bondig te informeren over de asielprocedure en de opvangmogelijkheden. 

Meer informatie vind je op: http://www.vluchtelingenwerk.be/projecten/sia.php

take down
the paywall
steun ons nu!