Braziliaanse economie groeit met 9 procent
Verslag, Nieuws, Brazilië -

Braziliaanse economie groeit met 9 procent

In de eerste drie maanden van dit jaar is de Braziliaanse economie met 9 procent gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor Braziliaanse Geografie en Statistiek. Brazilië is goed op weg om een van de grootste economieën ter wereld te worden, nog voor Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

donderdag 17 juni 2010 14:26
Spread the love

Het bruto binnenlands product (bbp) van Brazilië groeide van januari tot maart met 9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2009 ging het Zuid-Amerikaanse land 2,7 procent vooruit. De verwachting is nu dat de Braziliaanse economie dit jaar 7 procent groeit. Begin dit jaar hadden de minst optimistische voorspellingen het nog over een groei van 5 procent.

Brazilië doet het daarmee beter dan zelfs de meest optimistische prognoses. Het lijkt de internationale crisis beter te verteren. Bovendien groeit het sneller dan Rusland (4,5 procent) en India (8,6 procent) en komt het in de buurt van China (11,9 procent), de andere zogeheten BRIC-landen. Het doet het ook beter dan de grootste economieën ter wereld, zoals de Verenigde Staten en Duitsland.

De Braziliaanse groei zit vooral in de industrie en de investeringen. De industrie groeide met 14,6 procent in vergelijking met april 2009. De werkgelegenheid in de industrie nam toe met meer dan 3 procent.

Verdiend

“Brazilië verdient dit”, zei president Luiz Inácio Lula da Silva over de cijfers. Hij haalde uit naar wie twijfelde aan zijn voorspelling dat Brazilië de crisis relatief goed zou doorstaan. “Ze hebben mij allemaal bekritiseerd en dachten dat Brazilië ten onder zou gaan. En toch was Brazilië het laatste land om de crisis in te gaan en het eerste om er weer uit te komen, zoals de resultaten van het laatste bbp aantonen.”

Minister van Financiën Guido Mantega zei wel dat de groei met de nodige voorzichtigheid moet worden gelezen. Begin 2009 zat Brazilië, net zoals de rest van de wereld, in een flink economisch dal. En over heel 2009 bekeken was de industrie in Brazilië er op achteruitgegaan.

De cijfers zijn in elk geval een opsteker voor Lula met de presidentsverkiezingen in het vooruitzicht. Niet hijzelf trekt in oktober naar de kiezer, wel de door hem aangeduide Dilma Rousseff. Die ligt nu voor in de peilingen.

Vijfde economie ter wereld

Begin dit jaar al gaven economen aan dat Brazilië begonnen is aan een lange cyclus van economische expansie. Buitenlandse investeerders sluizen hun geld langs alle beschikbare kanalen het land in. Volgens het Britse tijdschrift The Economist kan Brazilië in 2014 al de vijfde economie ter wereld zijn, groter dan Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Net als China en India komt Brazilië veel sneller uit de crisis dan de industrielanden. Dat verhoogt het internationale gewicht van het land. Als een grote producent van levensmiddelen en hernieuwbare grondstoffen kan de toekomstige rol van Brazilië in de wereldeconomie ook moeilijk overschat worden.

Ook tekenend is dat IBM, het grootste IT-bedrijf ter wereld, onlangs liet weten dat het zijn negende onderzoekscentrum in Brazilië zou bouwen.

take down
the paywall
steun ons nu!