Cultuur, Nepal, Boekbespreking, Nick Meynen, Himalaya -

Een realistisch verhaal over Nepal

In het westen leeft sterk het beeld van het mystieke Nepal, waar mensen nog in één geheel leven met de prachtige natuur in het land. Nick Meynen geeft in zijn nieuwe boek "Nepal: Nieuwe wegen in de Himalaya" een veel rauwer, maar tegelijk ook realistischer beeld van de huidige situatie in het Nepal.

donderdag 3 juni 2010 16:30
Spread the love

De laatste jaren kwam Nepal af en toe in het internationale nieuws. Meestal ging het dan over de strijd van de maoïsten tegen de regering van het land. Maar de berichtgeving bleef dikwijls heel vaag.

Meynen geeft in zijn boek de achtergrond van de opkomst van de maoïsten, en verklaart waarom zij door een groot deel van de bevolking gesteund worden. Bij de laatste verkiezingen in 2008 haalden de maoïsten immers 38 procent van de zetels.

Verder legt Meynen uit hoe invloeden van buitenaf grote gevolgen hebben voor Nepal, en een groot aandeel hebben in het feit dat er niet in slaagt om vooruit te komen. Een goed voorbeeld is de opwarming van de aarde, die voor het land rampzalige gevolgen heeft.

Het veranderende patroon van de moessonregens en smeltende gletsjers die voor “bergtsunami’s” zorgen, veroorzaken nu al problemen in Nepal. Het land is een van de grote slachtoffers van de opwarming zonder daar zelf ook maar enige rol in gespeeld te hebben.

Ontwikkelingshulp

Nick Meynen focust ook op de hulpindustrie. Er zijn honderden verschillende NGO’s in het land, en Meynen geeft een goede beschrijving van de positieve, maar ook van de negatieve gevolgen van hun werking in Nepal.

Het overgrote deel van het geld dat Nepal via ontwikkelingshulp binnenstroomt brengt geen enkele verbetering van de structuren van het land met zich mee. De lezer krijgt dus een ander beeld van ontwikkelingshulp, dat tot nadenken stemt.

Het boek brengt ook een verbijsterend relaas over de megalomane projecten van buitenlandse bedrijven in Nepal. Het voorbeeld van de bouw van een reusachtige dam die het land zou moeten helpen, maar die alleen voordelig is voor buurland India en de bedrijven zelf, is werkelijk ongelooflijk.

Hieruit blijkt dat buitenlandse bedrijven een heel vuile rol spelen in het land. Zij maken beslissingen die voor duizenden Nepalezen verstrekkende gevolgen hebben, zonder dat de eigen regering van het land hen helpt.

Zonder oordeel

De tien hoofdstukken in het boek geven een duidelijk overzicht van deze en andere redenen die ervoor zorgen dat het land in zijn huidige staat verkeert. Meynen veroordeelt niet, want het is heel moeilijk om in Nepal het onderscheid te maken tussen goed en slecht, en vaak zijn er mensen die het goed bedoelen maar er niet in slagen het land vooruit te helpen. “Goede intenties staan niet altijd garant voor goed werk”, zoals hij het in zijn boek beschrijft.

Het boek is goed geschreven en heel vlot leesbaar; dankzij de afwisseling tussen de verhalen en reiservaringen van Meynen en de duiding die je als lezer nodig hebt om als niet-kenner de situatie beter te begrijpen. De schrijver bracht in totaal twee jaar door in het land, en dat merk je. Hij neemt ook de tijd om landschappen te beschrijven en zette ook kleurenfoto’s in het boek, waardoor je meegetrokken wordt in de wondermooie natuur van het land.
 

Boek:

Nick Meynen: Nepal: Nieuwe wegen door de Himalaya, uitgeverij Epo, isbn: 9789064455803 · 2010 · paperback (15 x 22,5 cm) – 208p. – met 32 pagina’s illustraties in kleur en kaartjes

Voor meer info en bestellen

take down
the paywall
steun ons nu!